≫ 

Deda Andra živi na Staroj Planini, nema obe noge, a seče drva, kosi i vozi kvad. Dao je savet života

Živi sa baka Rajnom na Staroj planini, podseća da čovek mora da radi

  • 18
Sasvim prirodno, Andra i Rajna Youtube Printscreen/ RTS Sasvim prirodno - Zvanični kanal

Zarija Tošić ili deda Andra, kako ga u selu zovu, i njegova supruga, baka Rajna, žive na Staroj planini u zaseoku Dandžalovica na 1.400 metara nadmorske visine. Deda Andra je u kolicima, bez obe noge, ali radan, vešt, vedar, željan ljudi i društva.

Nekoliko puta u emisiji Sasvim prirodno savetovao je druge da ništa ne pada s neba i da mora da se radi, da se nikako ne predaje, ali i da se zna za odmor.

Mladima posebno poručuje da budu pošteni, jer je poštenje, kaže, najveće bogatstvo.

Ako si pošten, svako će da ti pomogne kad zapne. Ako si nepošten, ima da prođu pored, da se ne okrenu. Neka pogledaju mene kakav sam, da sve radim. Oni zdravi, pravi, nek im bog da zdravlje i sve, neka porade, s neba ne pada - poručuje.

Ipak, kaže da se mora znati i za odmor.

- Čuvaj zdravlje dok ga imaš - poručuje: - Radi, pa odmori. Znaj kad doručkuješ, ručaš, večeraš, pa odmori. Sutra se opet radi i mora da se radi.

On i baka Rajna imaju jednu kravu, a 200 kilograma sira, kaže, čeka svog kupca. Sve to poručuje dok seče drva, kosi, vozi kvad, objašnjava kako suši duvan... Ima, ipak, i nekih muka. Uprkos osmehu na licu, sam priznaje da mu ponešto nedostaje.

- Pravo da vam kažem, ja sam uvek iskren. Nemam kupatilo. Deca imaju svoja posla. Jedna soba, to mi je muka. Eno zimnice pred terasicom, ali će da stisne zima. Moraš da ga skloniš u sobu da ne izmrzne, a sve ti treba - kazao je pokazujući na trošnu kuću u kojoj živi s bakom.

Sasvim prirodno, Andra i Rajna Facebook Printscreen/ Odbranimo reke Stare planine

Možda su upravo te reči podstakle dobre ljude da im pomognu da žive malo uslovnije, sa osnovnom prostorijom u jednom domu kakva je kupatilo.

- Poštovani prijatelji, ljubitelji prirode i naše Stare planine,a ko ste gledali emisiju Sasvim Prirodno, a rekao bih da velika vćcina jeste.Videli smo našeg dragog deda Andru i njegovu suprugu Rajnu, mislim da je svakoga od nas pogodila ta dirljiva priča neverovatnih boraca za život u uslovima koji su jako teški za sve nas koji smo to videli preko tv ekrana. Ovim putem vam se obraćam sa nadom da ćemo uspeti u ovom mom predlogu za dostojniji život našeg dragog deda Andre i njegove supruge.

Želeo bih da organizujem akciju sakupljanja novčanih sredstava za kupovinu materijala, moze to biti i pomoć u građevinskom materijalu. Kako smo uspeli da čujemo od deda Andre, prvenstveno mu treba kupatilo, čak i neka dodatna soba, pa i takozvani špajz za skladištenje zimnice. Celokupnu izgradnju bi izvršila firma moje porodice bez ikakve naknade. Kao što rekoh, potrebna su nam samo sredstva za kupovinu građevinskog materijala ili sam materijal. Za dostojaniji zivot našeg deda Andre - stoji objava u grupi Odbranimo reke Stare planine.

U jednom od komentara autor objave naveo je da će uskro izneti plan za pomoć deda Andri i njegovoj supruzi.

Video: Telegraf u kući Deda Mraza: Ovako je korona uticala na najomiljenijeg čoveka na planeti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZVEZDA

    2. januar 2021 | 14:29

    Mene bilo sramota kad sam gledala. Deda, Bog te poživeo!

  • Petar

    2. januar 2021 | 15:08

    Gledao sam sinoć i DEDA ANDRA me prosto nokautirao u pozitivnom smislu naravno. Ovom čoveku ne treba sazidati kupatilo i jednu sobu, NJEMU treba sazidati celu kuću.

  • Marko

    2. januar 2021 | 15:04

    Živeti na kraju Sveta nije lako, a po najmanje kada nemaš obe noge. Zamoliću sve ljude iz tog kraja da pomognu toj porodici iako ništa ne traže. Svaka cašt deda Andro, imate veliku volju za životom. A nama koji živimo u Beogradu ste dali veliki motiv za razmišljanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA