One su žene zmajevi: Mlade mame iz udruženja "Vardanke" selu obezbedile igraonicu, parkić, vrtić

Ova grupa žena organizovala se u nameri da unaprede položaj ćena i pomognu starijima deci

  • 3
Vardanke Kosjerić

Printskrin: rts.rs

Pre godinu dana 15-ak mahom mladih mama iz kosjerićkog sela Varda, osnovale su Udruženje "Vardanke", u želji da unaprede položaj žena na selu i pomognu starijima i deci. Uz podršku porodica, meštana i lokalne samouprave, uspele su da otvore vrtić i poludnevni boravak za decu, prikupe pomoć za operaciju jednog dečaka, urede park i organizuju podelu paketića za mališane iz sela.

Zbog njih su se organizovale, ujedinile, osnovale udruženje, za svoje zamisli zainteresovale selo, lokalnu vlast i ostvarile prvu u nizu planiranih akcija - otvorile igraonicu za decu.

- Želele smo da pružimo i našoj deci koja žive na selu iste mogućnosti kao što imaju deca u gradu. Htele smo da im napravimo parkić, trim stazu, da imaju igraonicu, vrtić - kaže za RTS Tanja Jovanović, predsednica Udruženja žena "Vardanke".

Ponete uspehom, osmislile su i druge akcije na dobrobit sela, poput uređenja parka, nabavke sanitetskog i teretnog vozila za seosku ambulantu.

- Kada smo ovaj prostor sređivale podržali su nas i meštani sela i pre svega naši muževi. Oni su učestvovali svi, znači zaista su se odazvali... Bilo nas je možda četrdesetak - priča Aleksandra Blagojević, članica Udruženja.

Nenad Glišić, predsednik MZ Varda navodi da od ideje pa do realizacije nije prošlo mnogo vremena i stvarno je na zavidnom nivou to što su one uradile i šta rade i dalje.

- Mislim da ovo treba da bude primer drugima kako treba da se radi - dodaje Glišić.

I ne samo svoje, podržavale su i druge, pre svega akcije prikupljanja pomoći za bolesnu decu, uvek pronalazeći način da prikupe sredstva.

- Pokušavamo da nekim svojim ručnim radovima, pravljenjem raznih ukrsa, pravljenjem kolača, tim nekim ženskim stvarima, da na taj način podržimo. Kada to ne uspeva, onda prikupljamo novac, koliko je ko u mogućnosti da da - kaže Milina Simić, članica Udruženja "Vardanke".

Novogodišnja priredba i podela paketića, poslednja je planirana aktivnosti Udruženja, koje će, zbog "slatkih" obaveza mama, pričekati na novu, ozbiljniju akciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. januar 2021 | 21:01

    Svaku pozitivnu kreaciju koja ce pospesti drustveni zivot kraja opstina i drzava treba da pomognu ljudima u njihovim naporima

  • Dusanka

    3. januar 2021 | 01:04

    A pomoc od lokalne samouprave za te projekte ne pominjete...lepo je to sve sto ste uradile i sto radite, ali kad nesto uradite pomenete sve koji su vam pomogli... Pozdrav i puno uspeha u buducim projektima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA