≫ 

Najlepši običaji za Badnji dan: U kuću se unose Badnjak i slama, domaćice pripremaju posnu trpezu

Ogroman broj običaja i narodnih verovanja vezuje se upravo za ovaj praznik koji prethodi rođenju Isusa Hrista

  • 50
Post, Žito, Pšenica, Posna trpeza, Badnji dan, Božićna trpeza, Slava, Sveti Nikola Foto: Shutterstock

Badnji dan i Badnje veče prethode najradosnijem hrišćanskom prazniku - Božiću, koji Srpska pravoslavna crkva obeležava 7. januara. Veliki broj običaja vezan je za Hristovo rođenje, ali se brojna verovanja odnose i na dan pre.

Naime, Badnji dan predstavlja pripremu pred rođenje Isusa Hrista. Jedan od običaja je da se, u praskozorje, pod udarcima sekire, seče hrast sa tri udarca, tako da padne ka istoku.

To drvo nazvano je Badnjak i predstavlja simbol onog drveta, koje su, prema predanju, pastiri doneli Josifu i Mariji, da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus. Loženje Badnjaka jedno je od glavnih običaja na Badnji dan. Badnjak od zore pa do sumraka treba da ostane prislonjen uz kuću, i tek potom bude unet uz posipanje žitom. Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, i moli za zdravlje, sreću i mir.

Na Badnji dan se, pored Badnjaka, u kuću unosi i slama, a domaćice pripremaju posnu večeru koja će biti što bogatija, kako bi i nova godina bila tako bogata i plodna.

Badnjak gori do Božića, nagoveštavajući novu svetlost koju donosi vera u novorođenog Hrista.

Podovi se posipaju slamom, baš kao u Vitlejemskoj pećini, deca pijuču, da bi se živina množila i umolilo blagostanje.

Bitno je da se ovaj praznik provede u svom domaćinstvu u krugu porodice, sa radošću i ljubavlju. Prema običajima srpskog naroda, na Badnji dan i Badnje veče ne ide se u goste. 6. januar praznuje se u porodici.

Ipak, u nekim krajevima Srbije, odnosno u Banatu, za Badnje veče porodice posećuju korinđaši i pevaju takozvane korinđaške pesme čestitajući praznik. Domaćini ih darivaju jabukama, orasima, bombonama i slatkišima.

JAGODINA pijaca BOZIC Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Postoje još neka verovanja za ovaj praznik. Naš narod kaže da ne vаljа bos ići po slаmi, jer će ukućаne boleti noge, zаto se odmаh posle izuvаnjа nаvlаče čаrаpe. Nа Bаdnji dаn se ništа ne pozаjmljuje iz kuće, а аko je štа rаnije pozаjmljeno, to se trаži nаtrаg, jer ne vаljа dа ono što pripаdа kući bude vаn nje nа Božić.

Ako se nа Bаdnji dаn nаkupi dostа pepelа nа bаdnjаku koji gori nа ognjištu, veruje se dа će zimа biti jаkа sа dostа snegа.

Ako nа Bаdnji dаn bude oblаčno, biće rodnа godinа. Na Badnji dan ne treba se šišati, brijati, niti seći nokte da se ne bi "seklo zdravlje".

Video: Kako se nekad slavio Božić, a kako danas: Ovo su običaji za najradosniji hrišćanski praznik

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    6. januar 2021 | 08:58

    Svim vernicima cestitam badnji dan uoci Hristovog rodenja. Zelim puno zdravlja i napretka u zivotu. Prijatna banja vecera.

  • Невена

    6. januar 2021 | 07:58

    СРЕЋНА БАДЊИЦА СВИМА КОЈИ БОЖИЋ ПРОСЛАВЉАЈУ СУТРА... 😇😃😊

  • Aleksa

    6. januar 2021 | 09:19

    Srecan badnji dan. Postujte makar ovaj dan a ne da kucate minuse. Postujte makar sami sebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA