Vujović: Država rešava problem aerozagađenja, to traži vreme

Ministarka je naglasila da problem aerozagađenja ne može da se reši brzo, ali da se intenzivno radi na tome

  • 7
Zagađenje u Beogradu, zagađenost vazduha Illustration: Nikola Jovanovic Photo: Shutterstock

Kvalitet vazduha nije na zavidnom nivou i taj problem je prisutan decenijama, ali je neodgovorno reći da država ne radi ništa po tom pitanju, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović povodom današnjih protesta vezanih za kvalitet vazduha.

- Briga za životnu sredinu i kvalitet vazduha koji svi udišemo je opravdana, ali to nije pitanje koje treba da se zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe. Među okupljenima na današnjem protestu su građani koji su s pravom zabrinuti, ali i politički profiteri koji su bili 12 godina na vlasti i za to vreme ništa nisu uradili - rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da je u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha prethodnih godina ugašen veliki broj kotlarnica na mazut i ugalj i da država ulaže velika sredstva u izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova u energetskom sektoru, navodi se u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

- U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TE Nikola Tesla A i B, koja će doprineti da se emisija sumpor - dioksida svede na minimum. Ministarstvo će ove godine subvencionisati zamenu kotlarnica u vrtićima, školama i domovima zdravlja, kako bi se omogućio prelazak na čistije energente - navela je ona.

Vujović je dodala da će za subvencije za zamenu kućnih ložišta moći da konkurišu i građani.

VLADA CLANOVI BIOGRAFIJE Irena Vujović - Foto: TanjugZoran Žestić

Istakla je da će se nastaviti i sa dodelom subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila za koja postoji interesovanje.

- U planu su i projekti pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina koji će se sprovoditi u jedinicama lokalne samouprave - navela je ministarka Vujović.

Naglasila je da problem aerozagađenja ne može da se reši brzo, ali da se intenzivno radi na tome.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZN

    10. januar 2021 | 16:01

    Zemljište i voda se zagađuju,deo toga konzumiramo pa još i vazduh udišemo a svesti svi malo imamo .

  • Duško

    10. januar 2021 | 17:11

    Draga Ministarko, To kojim vi sistemom rešavate zagađenje u Srbiji nama sa Čukarice je dobro poznato,svakodnevno udišemo dim I različite kancerogene materije sagorele gume I plastike, Prijavljivali smo više puta,ali komisija uglavnom meri zagađenje kada nema paljevina. Pustite nas priča I teorija,raselite divlju deponiju I smestite taj Romski narod da žive kao ljudi,plaćaju struju I vodu,stan I druge obaveze,a greju se kao I svi ostali građani,pokažite nam da ne živimo u getu,I da je čistoća vazduha I ulica kao I zelenih povrsina moguća I u ostalim delovima grada ,a ne samo u pojasu Beograd na vodi. Ako I niste u mogućnosti obezbediti ove osnovne uslove života,molimo vas nemojte nas smatrati glupima I tim vašim izjavama bacati nam prašinu u oči.Dista nam je obećanja I tapsanja,hoćemo rezultate !!! Hvala ,I lep pozdrav

  • Radi svoj poso

    10. januar 2021 | 17:49

    Sele, daj slađu i jaču.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA