≫ 

Sneg napravio haos po Srbiji: U Doljevcu proglašena vanredna situacija, 70.000 ljudi bilo bez struje

Iz sela Šainovac evakuisano je 16 meštana koji su smešteni u Doljevcu

  • 13
Sneg, Beograd Foto: Marko Jovanović

Sneg i dalje pada širom Srbije, najviše ga ima na planinama – na Kopaoniku preko 70 centimetara, na Staroj planini 40, a na Zlatiboru 30 centimetara. Na Pešterskoj visoravni snega ima preko pola metra, a u Tutinu pada ledena kiša zbog čega su mnoga seoska domaćinstva ostala bez struje. U opštini Doljevac zbog izlivanja reke proglašena je vanredna situacija. Na snazi je narandžasti meteo-alarm.

Putni pravci prvog i drugog prioriteta su prohodni osim na deonici auto-put E-80 kod mesta Crvena Reka u smeru ka Pirotu, rekla je Angelina Redžić iz Nacionalnog centra za obaveštavanje, prenos RTS.

Prema njenim rečima oko 70.000 potrošača je imalo ili ima problema sa snabdevanjem električnom energijom.

U opštini Doljevac proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja vodotokova. Iz sela Šainovac evakuisano je 16 meštana koji su smešteni u Doljevcu.

Raste snežni pokrivač na Zlatiboru

Tokom noći u užičkom kraju je napadalo oko 20 centimetara snega, pa ga trenutno na Zlatiboru ima oko pola metra, a u pojedinim planinskim mestima i više.

Zimska služba je na terenu, a putevi su se čistili celu noć. Snežnog pokrivača ima na putevima uključujući i na glavnom magistralnom putu, a trenutno se čiste i putevi drugog prioriteta.

Video: Zimske čarolije na Zlatiboru

Sneg okovao Pešter

Zbog obilnih snežnih padavina na Pešterskoj visoravni, bez struje je više od 500 domaćinstava u mesnim zajednicama Bare i Gonje, kao i nekoliko sela u okolini Štavlja.

Padavine su izazavale kvarove na niskonaponskoj mreži, jer težina snega uzrokuje kidanje kablova. Na terenu je šest ekipa EPS-a, a nije precizirano kada će elekstrosnabdevanje biti normalizovano, prenosi RTS.

Rešavanje problema dodatno otežava visina snežnog prekrivača od 55 do 72 cm. Magistralni i regionalni putni pravci su prohodni.

Lokalni putni pravci su ponovo pod snegom, a opština Sjenica je na teren uputila 18 čistača.

U Novoj Varoši više od 80 centimetara snega 

Na području Nove Varoši tokom noći palo je 30 centimetara novog snega, pa je jutros visina snežnog pokrivača u višim predelima ove opštine više od 80 centimetara, a ponegde i pun metar.

Novi sneg zatrpao je puteve seoske puteve koji su u subotu i nedelju bili pročišćeni pa je veči broj sela trenutno u snežnoj blokadi.

Prema navodima Rine, sva mehanizacija trenutno je na terenu i radi se na pročišćavanju seoskih puteva.

- Već smo imali pozive meštana koji ne mogu da dođu do Nove Varoši. Neki su očistili koliko su mogli sami vozama, a očekujemo da će tokom dana svi putevi biti prohodni. Ono što olakšava putarima jeste lak sneg, koji se lako čisti i prestanak padavina - kaže za RINU Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

Snežne padavine napravile su u problem u snabdevanju elketričnom energijom i četiri mesne zajednicetokom noći su ostale bez struje.

- U Vranešima, Amzićima, Miševićima i Drmanovićima došlo je do kvara na mreži, mi smo uputili naše ekipe na teren koje rade na sanaciji, nadamo se da će struja doći do kraja dana - ističe Vasiljević.

U centru Ivanjice sneg dostigao visinu od 40 centimetara

Snežni pokrivač na teritoriji opštine Ivanjica u gradskom delu dostigao je visinu od 40 centimtera, dok je u višim predelima napadao i do pola metra. Putevi do centara svih mesnih zajednica su očišćeni i nema zavejenih zaseoka.

- Očistili smo puteve koji moraju biti prohodni zbog bolesnika koji u Ivanjicu idu na dijalizu, zatim i onim selima u kojima su bile sahrane. Za sada je stanje redovno, nema većih problema, nema problema u snabdevanju električnom energijom - rekao je RINI Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

Putevi preko Zlatibora prohodni

Sneg koji je padao preko 20 sati firmirao je snežni pokrivač od blizu pola metra na području Zlatibora. Ekipe "Puteva Užice" sve vreme su na terenu i rade na čišćenju.

- Za sada su putevi prvog prioriteta potpuno očišćeni i prohodni putevi prvog prioriteta, u toku dana će biti čisti i putevi drugog, a sutra se kreće sa čišćenjem puteva trećeg prioriteta. Sinoć je za samo dva sata pala velika količina snega, na terenu do Crne Gore trenutno radi 14 kamiona - izjavio je za RINU, Leko Korićanac direktor JP "Putevi Srbije".

Prema njegovim rečima, ono što pravi problem svakako jesu vozači, koji kreću na put bez opreme i na taj način usporovaju saobraćaj.

- Dajemo sve od sebe da putevi budu prohodni, ali neophodna nam je i pomoć i saradnja sa vozačima. Saobraćaj za šlepere i motorna vozila je zustavljen, oni bivaju zaustavljeni u ravnici. Mnogo ima vozača koji na put kreću bez zimskih guma i dođe do problema i zastoja u saobraćaju - kaže Korićanac.

Sneg je usporio saobraćaj na autoputu "Miloš Veliki" na deonici Preljina-Obrenovac i na Divčibarama, gde je visina snežnog pokrivača 30 centimetara.

Zbog snega i klizišta auto-put E-80 kod mesta Crvena Reka u smeru ka Pirotu je jedini neprohodni pravac prvog prioriteta, saopštavaju Putevi Srbije. Na pojedinim planinskim deonicama zabranjen je saobraćaj za teretna vozila, a vozačima se preporučuje oprez i obavezna zimska oprema.

Kada je reč o Beogradu snega ima između 10 i 15 centimetara a na širem području grada i više.

Video: Snežni prekrivač dočekao jutros i Beograđane

Bez struje nekoliko sela u Dragačevu

Intenzivno čićenje snega na području grada Čačka počelo je tokom noći, a nadležne službe su spremno dočekale prve veće snežne padavine i nema većih problema ni u gradskom, ni u seoskom području.

- Obezbeđene su dovoljne količine soli i rizle i spremno čekamo zimu. Pored ovoga, Grad Čačak je opremio raonicima za čišćenje snega sve mesne zajednice na seoskom području i obezbedio sredstva za nabavku goriva, kako bi u saradnji sa mesnim zajednicama bili očišćeni i sporedni putevi koji nisu u programu zimskog održavanja puteva - naveo je Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Na području opštine Lučani svi opštinski putevi prvog i drugog reda su prohodni, dok mesne zajednice uz pomoć goriva koje im je obezbedila opština Lučani od jutros čiste nekategorisane putne pravce.

Čačak, sneg Mehanizacija od noćas čisti sneg/ Foto: RINA

U donjem delu opštine Lučani ima oko 30 centimetara snega, dok je u gornjem delu opštine, u Kaoni i Dubcu preko 60 centimetara snega.

- Svi dalekovodi su pod naponom, ali problema u elektrosnabdevanju ima u zaseocima Viča, Milatovići, kao i Gornji i Donji Dubac. Ekipe su na terenu i otklanjaju kvarove na elektromreži tako da će do kraja dana biti uspostavljeno normalno snabdevanje električnom energijom - rekao je predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović za RINU.

Problemi u snabdevanju električnom enrgijom u Požegi

Na teritoriji opštine Požega svi putevi su noćas i jutros očišćeni, te su danas prohodni.

„Kada je u pitanju snabdevanje električnom energijom u toku noći je dolazilo do prekida, ali su kvarovi većinom otklonjeni, ekipe su na terenima, očekuje se da će za par sati svi problemi sa strujom biti sanirani", rekaoje Nikitović.

Prema rečima rukovodioca Zimske službe JKP "Beograd put" Željka Maravića na rašćišćavanjuse radi već drugu noć neprekidno i do sada nije bilo većih problema.

- Prvo smo uklanjali sneg mašinama, a zatim smo posipali puteve. Sneg je težak pa smo uz asistenciju komunalnih službi otklonili grane koje pod težinom snega padaju. Kada se završi prvi prioritet, a to je 80 odsto, onda se pristupa i sporednim ulicama. Ne smemo da dozvolimo da ulice pod usponom budu klizave - rekao je za RTS Maravić.

Na širem području Beograda snežni pokrivač je i duplo veći od centralnih ulica, a na raščišćavanju su angažovana 93 tima.

Iako pada susnežica snežnog pokrivača na ulicama Niša i okoline nema.

Putevi su vlažni i moguće je stvaranje leda pri tlu pa je oprez u vožnji neophodan, javlja dopisnica RTS-a.

Video: Sneg do kuka, a struja nestaje na svakih pola sata: Džekulići krsnu slavu proveli u mraku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VA

    11. januar 2021 | 08:58

    Ako su bandere za struju i održavanje skupo onda neka ukopaju kablove i sneg im ne može više ništa,investicija za trajno rešenje.

  • Ruja

    11. januar 2021 | 09:22

    Iznenadio ih sneg u januaru

  • Lord

    11. januar 2021 | 09:57

    Palo 10 cm snega,i napravilo haos,E,svasta bas..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA