≫ 

Najdramatičniji prizori poplava u Srbiji: Evakuacija nemoćnih, strah na licima, ceo život u kesama

Vanredna situacija, evakuacija stanovništva, ispumpavanje vode, spasavanje imovine i stoke, slike su koje danas dolaze iz mnogih mesta u Srbiji

  • 34

Dramatično je u mnogim mestima u Srbiji zbog izlivanja reka i potoka, u pojedinim mestima voda je ušla u kuće, dok u nekim voda tek preti da se izlije. Kritično je u selima niške opštine, Vladičinom Hanu, selima kod Leskovca, gde se izlila i kanalizacija, Bujanovcu, u Doljevcu je proglašena vanredna situacija... Vodostaj Lima će u naredna 24 sata biti u porastu i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava. A slično će biti i na gornjim tokovima Južne Morave i Nišave, sa dostizanjem i prevazilaženjem redovne odbrane od poplava kod Niša, Aleksinca i Mojsinja.

Pripadnici policije, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi, zbog povećanih padavina i topljenja snega angažovani su na više mesta u Srbiji u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu i eventualnom spasavanju.

Vladičin Han poslednje u nizu ugroženih mesta

U opštini Vladičin Han proglašena je vanredna situacija zbog poplava i visokog vodostaja reka. Obilne padavine poplavile su mnoga moravska sela, odnele mostove, poplavile njive i kuće.

Mehanizacija je intervenisala na kritičnim tačkama u Priboju, Mazaraću, Stublu, Suvoj Moravi i Lepenici.

Raste Južna Morava kod Vranja

Na području Vranja, predstavnici Stručno operativnog tima Gradskog štaba za vanredne situacije, obišli su više lokacija. U prethodna 24 sata, na teritoriji Grada Vranja palo je 55 litara kiše po metru kvadratnom, što je dovelo do porasta nivoa Južne Morave, koja se izlila u delu toka kod Zlatokopa i Ćukovca. Zbog obilnih padavina, u Vranju i Vranjskoj Banji poplavljeno je oko 20 podrumskih prostorija i dvorišta.

Sve raspoložive ekipe su na terenu, a mehanizacija je angažovana na čišćenju putnih kanala u Ćukovcu i Toplacu i opštinskog putnog pravca Dubnica – Vrtogoš. JVP „Srbijavode“ proglasilo je vanrednu odbranu od poplava kod mosta u Ćukovcu, u sektoru M11, na deonicama 1, 2, 3 i 6.

Vanredno u Doljevcu

Zbog kiše koja na području Doljevca pada duže od 48 sati poplavljeno je pet sela, pa je proglašena vanredna situacija. U sela je upućeno ljudstvo i građevinske mašine da se regulišu vodotokovi i zaustavi plavljenje.  Iz nekih kuća se čuo plač, a strah se vidi na licima meštana. Kuće je moralo da napusti 35 ljudi od kojih su trinaestoro deca. Jedanaestoro je kod rođaka, a ostali su u prostorijama Crvenog Krsta i domova kulture pri svojim mesnim zajednicama.

Takođe, u selu Donji Bunibrod kod Leskovca, evakuisana je jedna starija osoba iz stambenog objekta, kao i starija ženska osoba na u selu Badnjevac kod Žitorađe.

Na teritoriji Niša došlo je do izlivanja Suvodolskog potoka i Gabrovačke reke, dok se u mestu Levosoje kod Bujanovca izlila reka Slatina. U Novom Naselju kod Bujanovca, nakon izlivanja Lopardinskog potoka, vatrogasci-spasioci su crpleli vodu iz 10 porodičnih kuća.

Usled obilnih padavina, došlo je do izlivanja potoka u dvorištima kod Žitorađe i okolnim selima.

Leskovac, padavine ne staju tri dana

Zbog obilnih padavina koje u leskovačkom kraju nisu stajale tri dana, veliki broj domaćinstava sinoć se borio sa poplavama, a pripadnici sektora za vanredne situacije Leskovca i Vlasotinca izašle su na teren i pomagale da se pumpama na najkritičnijim mestima izvuče voda.

Ceo život u kesi

Kako se vidi na fotografijama, mnogi meštani su pokušali bar u kesama da iznesu ono najneophodnije i najdragocenije u strahu da voda ne potopi sve. Mnogi strahuju da voda ne odnese ono što su ceo život sticali, imovinu i sve uspomene koje ne mogu da se nadoknade. Spasioci i meštani pomogli su da se iznesu nepokretni i invalidi iz svojih domova. Porodica iz Šainovca navodi da se tokom noći krmača prasila i da je prasiće potopila voda.

Kritično je bilo u naselju Vinarce, gde su pod vodom bila dvorišta desetak domaćinstava, a niz Nušićevu ulicu u ovom mestu proticala je prava reka.

Slična situacija bila je i u Donjem Stopanju. Kanalizacija se izlila u nekoliko leskovačkih naselja, a poplavljena su bila i dvorišta u naselju Stara stočna pijaca i Rupe, Ulica Svetozara Miletića u naselju Dubočica… Poplavljena je i Velika Biljanica gde se reka izlila iz korita i teče putem duž celog dela.

Nekoliko mostova se srušilo na KiM

Put na administrativnom prelazu Končulj - Bela zemlja sa Kosovom i Metohijom, trenutno je u prekidu, zbog izlivanja Binačke Morave. Nabujala Morava izlila se iz svog korita i poplavila put u Končulju, kod samog punkta na prelazu, ali i na drugim mestima u selu.

Zbog toga je putni pravac Gnjilane - Bujanovac u prekidu. Novo naselje u Bujanovcu i Bujanovačka Banja su pod vodom, dve trećine sela Žuželjica je odsečeno od grada, kritično je u Levosoju, Oslaru i Božinjevcu.

Na Kosovu su poplave srušile još jedan most, a u nekoliko opština evakuisano je stanovništvo zbog opasnosti od vode. Voda je odnela most u selu Dobrošec u opštini Drenovic. U opštini Gnjilane evakuisano je 15 stanovnika, iz sela Gnjilane, Mališeva, Ugljare, Bresaljce - Jabukće i Šilovo gde je srpska zajednica, a nadležne službe primile su i 87 poziva za pomoć.

Poplavljena je i opština Kamenica, a voda je odnela dva mosta - jedan u ataru sela Ajnovce i drugi u selu Močare. Teška situacija je i u selu Koretin, a obilne kiše i poplave napravile su probleme i u drugim delovima KiM, i skoro svi putevi su u blokadi.

U Gnjilanu se izlila reka Miruša, dok su poplavljena sela Livoč i Eperm, piše portal Lajmi.

Na jugu i sneg i kiša

Prema prognozi sbeg i kiša nastaviće da padaju i narednih dana različitim intenzitetzom. Tokom dana na području Srbije u većini mesta se očekuje umeren sneg, a na jugu i jugoistoku povremeno i kiša koja će se zbog niske temperature lediti pri tlu. U planinskim predelima povećanje visine snežnog pokrivača za 20 do 40 cm, naročito na jugozapadu Srbije, kao i u oblasti Homolja na istoku zemlje.

U nižim predelima dalje povećanje visine snega za oko 10 cm, lokalno i više, osim Vojvodine, gde se očekuju slabije padavine (oko 5 cm snega) i krajnjeg juga Srbije, gde će uz sneg padati i kiša, koja će se lokalno lediti na tlu.

Video: Meštani u strahu, poplave prete da im uništve sve: U opštini Doljevac vanredna situacija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    11. januar 2021 | 18:46

    Svake godine ista prica u najacoj zemlji u Evropi tuzno i zalosno

  • Filip

    11. januar 2021 | 17:43

    Sad ce ovaj da im da milion evra kad moze ustasama moze i nasima

  • Draksa

    11. januar 2021 | 17:43

    Kako pise "Jutarnji", hrvatska salje 3 mil pomoći .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA