≫ 

Proglašena vanredna situacija u još jednoj opštini zbog poplava: Reke potopile sela, odnele mostove

U prethodna 24 sata na teritoriji Grada Vranja palo je 55 litara kiše po metru kvadratnom, što je dovelo do porasta nivoa Južne Morave koja se izlila

  • 19

U opštini Vladičin Han proglašena je vanredna situacija zbog poplava i visokog vodostaja reka na ovom području. Obilne padavine izazvale su brojne probleme jer su reke poplavile mnoga moravska sela, odnele mostove, poplavile njive i kuće. Mehanizacija je na terenu i već je intervenisala na kritičnim tačkama u Priboju, Mazaraću, Stublu, Suvoj Moravi i Lepenici.

Očekuje se da vodeni talas koji stiže sa Kosova i Metohije preko Binačke Morave, poveća i nivo Južne Morave, te se preduzimaju potrebne mere kako reka ne bi ugrozila sela kroz koja prolazi, kao i sam grad.

- Svake godine ista priča, kanali ne mogu da povuku svu atmosfersku vodu. Kažu ima projekat da se to reši, ali još uvek ništa. Trpimo štetu uvek, moramo sami da reagujemo - kaže penzioner iz sela Stubal u opštini Vladičin Han.

Predsednik opštine Goran Mladenović sa ekipama mehanizaciju obišao je ovo moravsko selo.

Na području Vranja, predstavnici Stručno operativnog tima Gradskog štaba za vanredne situacije, obišli su više lokacija kako bi utvrdili trenutno stanje nakon obilnih padavina tokom vikenda. Prema prvim podacima, u prethodna 24 sata, na teritoriji Grada Vranja palo je 55 litara kiše po metru kvadratnom, što je dovelo do porasta nivoa Južne Morave, koja se izlila u delu toka kod Zlatokopa i Ćukovca.

Zbog obilnih padavina, u Vranju i Vranjskoj Banji poplavljeno je oko 20 podrumskih prostorija i dvorišta. Sve raspoložive ekipe su na terenu, a mehanizacija je angažovana na čišćenju putnih kanala u Ćukovcu i Toplacu i opštinskog putnog pravca Dubnica – Vrtogoš.

Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavode“, rukovodilac odbrane od poplava na području Morava, proglasilo je vanrednu odbranu od poplava kod mosta u Ćukovcu, u sektoru M11, na deonicama 1, 2, 3 i 6. Trenutno se sprovode sve potrebne mere za odbranu od poplava.

Najkritičnije tačke su u selu Končulj, Bujanovačkoj Banji i Novom naselju, kažu iz Štabu za vanredne situacije. Ekipe koje su stigle iz Niša i Vranja jesu na licu mesta u Bujanovačkoj Banji Banji i Novom naselju, ali za sada nije bilo neophodno evakuisati stanovništvo iz kuća.

- U Bujanovcu smo se dovikivali, jer ne može da se priđe, ali suština je sledeća - izgradnjom novih kuća, zatrpali su kanale za odvod vode. Takođe, mnogi su neočišćeni.Voda je ušla u podrume, šupe, ali kako su padavine prestale, očekujemo da se voda povuče. Nadamo se da će nam opština pružiti neku pomoć, nadoknadi ti štetu - kaže jedan od žitelja u delu Bujanovca, pored puta koji vodi ka Bijanovačkoj Banji.

Video: Poplave širom Srbije: Poplavljena imanja, kuće, ulice i polja

(Slađana Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ledjo

    11. januar 2021 | 16:16

    Kad ne bi bacali smece u kanale mozda ne bi sada bili pod vodom.

  • Lakrdija

    11. januar 2021 | 16:12

    Šta da kažemo nemamo para da nešto učinimo po tom pitanju, morali smo da "pomognemo" fondaciju našeg prijatelja Klintona, braću albance, a evo i braći hrvatima smo poslali milionče... Poplave i nisu toliko strašne, svake godine nam se dešavaju, valjda smo navikli do sada na njih....

  • Гаргамел

    11. januar 2021 | 16:08

    Сад ће вам преЦедник дати 1000000 али динара . Хрватима је дао 1000000 али евра јер су они чланица ЕУ .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA