≫ 

Vanredna situacija proglašena u Leskovcu i Gadžinom Hanu

Za 20 sati palo je 70 litara kiše koja je izazvala brojna izlivanja i urušavanje mosta u leskovačkom selu Jelašnica, u Gadžinom Hanu vanredno zbog Kutinske reke

  • 2
Južna Morava, Leskovac, poplava, sneg kiša Foto: Tanjug/Nemanja Đorđević

Vanredna situacija zbog elementarnih nepogoda proglašena je i na teritoriji grada Leskovca, kao i u Gadžinom Hanu.

Za 20 sati palo je 70 litara kiše koja je izazvala brojna izlivanja i urušavanje mosta u selu Jelašnici, prenosi RTS.

Zbog obilnih padavina koje u leskovačkom kraju nisu stajale tri dana, veliki broj domaćinstava sinoć se borio sa poplavama, a pripadnici sektora za vanredne situacije Leskovca i Vlasotinca izašle su na teren i pomagali da se pumpama na najkritičnijim mestima izvuče voda.

Južna Morava, Leskovac, poplava, sneg kiša Foto: Tanjug/Nemanja Đorđević

Kritično je bilo u naselju Vinarce nadomak Leskovca, gde su pod vodom bila dvorišta desetak domaćinstava, a niz Nušićevu ulicu u ovom mestu proticala je prava reka, izveštavali su mediji tokom dana.

Slična situacija bila je i u Donjem stopanju. Kanalizacija se izlila i u nekoliko leskovačkih naselja, a poplavljena su bila i dvorišta u naselju Stara stočna pijaca i Rupe, ulica Svetozara Miletića u naselju Dubočica… Poplavljena je i Velika Biljanica gde se reka izlila iz korita i teče putem duž celog dela.

Voda odnela puteve, potopila podrume i štale u selima Gadžinog Hana

Vanredna situacija proglašena je i u Gadžinom Hanu zbog izlivanja Kutinske reke, saopštio je predsednik te opštine Milisav Filipović.

U nekim selima voda je odnela puteve i potopila podrume kuća i štale, rekao je on i obećao da će opština pokriti štetu koju su pretrpeli meštani, prenose Južne vesti. Prema Filipovićevim recima, u selima Donji Dušnik, Marina Kutina, Krastavce i Taskovici poplavljeni su podrumi, pomoćni objekti i kuće koje su blizu do reke, ali ljudi nisu bili ugroženi i nije bilo potrebe za njihovom evakuacijom.

Nema više ulica u nekim selima

On je dodao da je neke ulice i puteve u samom Gadžinom Hanu, ali i u selima Krastavce, Marina Kutina i Taskovici odnela nabujala voda i da su oni sada neprohodni.

Kako je naveo, od četiri sata jutros na terenu su raspoređene mašine u mestima gde je situacija bila najkritičnija, a ekipe su dežurale i čistile vodotok Kutinske reke i bujičnih planinskih tokova, koji su doprineli visokom vodostaju te reke.

Filipović je dodao da je zato na današnjoj sednici Kriznog štaba proglašena vanredna situacija i formirana komisija koja će obići objekte oštećene zbog poplava kako bi procenili štetu.

On je dodao da ni fudbalski teren u Marinoj Kutini nije bio pošteđen bujice - ostao je bez ograde, koju je voda odnela zajedno sa delom jedne od obližnjih parcela.

Kutinska reka van korita

Kutinska reka izašla je iz svog korita i u Lazarevom Selu i Prvoj Kutini, kao i u delu Naselja Nikola Tesla kroz koji ta reka protiče, prenose Južne vesti.

Zbog poplava od danas je vanredno i u opštinama Bojnik i Doljevac, dok je tokom noći i dana bilo potopljenih kuća i dvorišta na podrucju Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog Okruga. Zato su u nekim mestima na jugu meštani evakuisani iz svojih kuca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милица

    11. januar 2021 | 19:07

    Молитва у невољи Господе Боже наш,  Створитељу и Спаситељу рода људског,  милостиво нас услиши и помози нам.  Ти видиш немоћ нашу  и страдање наше; немамо никога ко би нам могао  и хтео ублажити невоље наше,  никога до Тебе,  надо и утехо наша. ако су греси наши велики,  милост је Твоја већа;  опрости и спаси нас. Погледај милостиво на страдалну мајку,  на сироту удовицу,  на децу њену и све сроднике,  и не допусти да страдање њихово  премаши снагу њихову. Услиши Господе и молитве  свих сиротих мајки,  које само у Тебе гледају  и од Тебе помоћ очекују;  једини заштитниче  и утешитељу малих и остављених. Пресвета Богородице,  измоли милост од Сина Твога,  кога си распета оплакала  а васкрслога радосно поздравила,  хитну милост и помоћ  свим верним слугама Твојим. Свети Саво, оче наш  и молитвениче пред Господом,  благослови сав твој српски народ  и избави из невоље  све српске страдалнике. Боже помози и спаси.  Амин

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA