≫ 

"Tokom praznika i vikenda kod lekara išli samo vrlo bolesni": Stevanović o trenutnom padu zaraženih

* Direktor Infektivne klinike KCS o zaključcima sa sastanka kom su prisustvovali ministar zdravlja i direktori bolnica u kovid sistemu * Reumatologija, Banjica i banje izlaze iz kovid režima

  • 5
Zlatibor Lončar, sastanak sa direktorima kovid bolnica u Srbiji Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima bolnica u kovid sistemu, javnosti se obratio direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović navodeći da je u proteklim prazničnim danima u prijemno-trijažnim centrima opao broj pregleda, te da je to bilo za očekivati, jer se odlazak kod lekara u Srbiji tradicionalno odlaže za posle praznika.

- Narod izbegava odlazak kod lekara, imali smo očekivan pad u broju pregleda u periodu od 31. do 8, 9. Dolazili su samo ljudi koji su bili vrlo bolesni. Prethodnih dva, tri dana broj obolelih je rastao, ali to su kumulativne cifre - rekao je Stefanović na konferenciji za medije.

Dalje je komentarisao opterećenje sistema navodeći da su intenzivne nege veoma opterećene, te da podatak o broju pacijenata na respiratorima koji prelazi 200, govori u prilog tome da je najmanje još dvaput toliko onih pacijenata kojima će mehanička ventilacija možda zatrebati.

Ipak, rekao je i da je jedan od zaključaka sastanka da se situacija konačno stabilizovala, te da je broj obolelih u ravnoteži sa brojem pacijenata koji se otpuštaju sa lečenja. Zbog toga će deo zdravstvenih ustanova izaći iz kovid sistema, rekao je, ističući banjska lečilišta, Institut za reumatologiju i Institut za ortopedske bolesti na Banjici.

Izvršena je procena, naveo je, o povećanju kako je kazao, traumatizma zbog uslova za hodanje, pešake i saobraćaj.c

- Najverovatnije če tokom vikenda biti premeštanje pacijenata i dezinfekcija - rekao je Stevanović: - Što se tiče ostalih bolničkih kapaciteta, nastavlja se dalji rad u istom obimu, dalje čemo odlučivati da li će se smanjivati ili povećavati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    12. januar 2021 | 11:35

    A ovi manje bolesni cekali kad se provesele dobro i nadju slobodnog vremena, pa tek onda da idu.

  • Crni

    12. januar 2021 | 12:21

    Zasto bi kao zdrav dosao kod lekara? Koja je svrha?

  • Deda Tomo

    12. januar 2021 | 11:40

    Stigli su do cilja sada je sve ok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA