• 23

Sećate se Vlade koji je morao platiti carini 100 evra za nagradu iz Rusije? Ipak ima osnova za žalbu

, Telegraf

Carinski zakon i Uredba o carinskim povlasticama definišu kada se dažbine ne plaćaju

  • 23
Vladimir Sekulić nagrada

Foto: Privatna arhiva

Majka Vladimira Sekulića (6), dečaka koji je u oštroj konkurenciji proglašen jednim od deset pobednika Međunarodnog festivala omladine "Ruski jezik - jezik poezije", planira da se požali Upravi carine nakon što je za nagradu, osvojeni "ajped" morala da plati oko 100 evra dažbina. Carina ne bi bila naplaćena da je postojao dokaz da je "ajped" osvojen kao nagrada nagradi sa međunarodnog takmičenja u organizaciji Ruske federacije.

Međutim, ovaj slučaj je otvorio pitanja da li postoji mogućnost da se carina naplati i za medalje, druge poklone, potom humanitarnu pomoć i šta bi se desilo da osoba sa invaliditetom hoće da uveze neko pomagalo kakvog nema na našem tržištu...

Iz Uprave carina dali su nam detaljne odgovore na ova pitanja citirajući važeće pravne propise.

Kada su u pitanju odlikovanja, medalje, sportski ili drugi trofeji, domaći državljani, strani državljani stalno nastanjeni u Srbiji, privredni subjekti, zajednice i druge organizacije oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina. To se odnosi i na druge predmete koje dobijaju u inostranstvu na takmičenjima, izložbama i priredbama od međunarodnog značaja.

- Radi korišćenja povlastice korisnik povlastice uz deklaraciju podnosi carinskom organu ispravu koju je izdao nadležni organ u zemlji ili organ ili organizacija strane zemlje kojom se dokazuje da je odlikovanje, medalju, spomenicu, sportski ili drugi trofej, odnosno predmet dobio u inostranstvu na takmičenju, izložbi ili priredbi od međunarodnog značaja - objašnjavaju u Upravi Carina.

Takođe, strano lice oslobođeno je od plaćanja uvoznih dažbina na uvoz predmeta namenjenih službenim potrebama, službenoj i ličnoj upotrebi i za pružanje humanitarne pomoći.

Posebna pažnja posvećena je predmetima namenjenim za obrazovanje, zapošljavanje ili poboljšanje društvenog položaja osoba sa invaliditetom.

- Osobe sa invaliditetom, odnosno organizacije osoba sa invaliditetom, oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na predmete namenjene za obrazovanje, zapošljavanje ili poboljšanje društvenog položaja osoba sa invaliditetom, putničke automobile i druga motorna vozila konstruisana prvenstveno za prevoz lica posebno izrađena ili prilagođena za upotrebu od strane osoba sa invaliditetom, kao i na rezervne delove, komponente ili dodatke koji su posebno napravljeni za te proizvode - kazali su nam u Carini.

Pobrojani su ti predmeti prema grupama, pa tako, na primer, za slepe i slabovide osobe carina se ne plaća na slike, gravure i fotografije u reljefu za slepe i slabovide, kao i makete i replike objekata koje slepi i slabovidi ne mogu da percipiraju, geografske karte i druge taktilne dvodimenzionalne i trodimenzionalne prikaze, Brajev papir, štapove za slepe i slabovide, table, mašine i štampače za pisanje i obradu teksta na Brajevom pismu, Brajeve displeje...

Kod osoba sa invaliditetom na listi su ortopedska i druga pomagala, ali i automobili namenjeni osobama sa invaliditetom, kao i druga vozila za tu namenu...

Međutim, problem se javlja kada nedostaje adevkvatna dokumentacija. Tako je mali Vlada, koji je, kako kaže njegova majka, na međunarodnom takmičenju iz ruske poezije osvojio vrednu nagradu, umalo ostao bez nje. Majka je, na kraju, da se poklon ne bi vratio u Rusiju, morala da plati carinu, ali navela je i da će se žaliti.

Vladimir Sekulić nagrada

Vladimir Sekulić (6) sa nagradom, Foto: Privatna arhiva

- Prilikom carinjenja robe APPLE IPAD, uvidom u carinsku prijavu i uvoznu poštansko-carinsku deklaraciju, nedvosmisleno se vidi da je vrednost robe koja je prikazana za carinjenje iznosila 30.000 rubalja. Na osnovu prikazane vrednosti je i izvršeno carinjenje pomenute robe i u skladu sa tim naplaćene dažbine. Naime, nikakva dokumentacija nije ukazivala da se radi o nagradi sa međunarodnog takmičenja u organizaciji Ruske federacije, poklonu ili bilo kom drugom dokumentu koji bi ukazivao na to da treba primeniti Uredbu o carinskim povlasticama - objasnili su nam u Upravi Carina.

Video: Nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja: Francuz na Gradini pokušao da unese devize i zlato u čaju

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anđelko

    Nije da se ne sećam. Prvi put čujem.

  • stiv

    pre 7 godina sam kupio svojoj sada vec pokojnoj mami, lek TOBRAMICIN, koji ne postoji nigde osim u USA i u Velikoj Britaniji. Cak sam imao svu dokumentaciju, lek je poslat, spakovan u poseban kontejner da stoji na hladnom. Nasa carina, ne samo da nije htela da pusti lek da udje, iako ima svu dokumentaciju, nego nisu ni imali opciju da mi naplate pa da preuzmem. Naraavno lek je propao, 6000 dolara steta. napravio sam im skandal na aerodromu, zeni treba lek ne moze da zivi bez njega. Carina tuzena, slucaj dobijen, pokriveni troskovi, sledeca tura stigla, nisu nista smeli da kazu. srami se srbijo

  • Radivoje

    Dečku naplate carinu za nagradu koju je osvojio, a nečiji kamioni ulaze bez carine...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima