• 33

Advokat o eventualnim novim žrtvama Aleksićevog seksualnog zlostavljanja: Sad je vreme da se jave

, Telegraf

- Jeste neprijatno pojaviti se u sudu, ali po meni je ovo pravi trenutak da ako neko ima saznanja i ako ga nešto takvo muči i ako je nešto takvo doživeo, pravi je trenutak da to sada uradi - kaže advokat Denis Bećirić

  • 33
Miroslav Mika Aleksić

Printskrin: Youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Denis Bećirić, jedan od advokata devojaka koje su prijavile Miroslava Aleksića za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, kaže da je teško savetovati devojke koje se razmišljaju da li da progovore i da je to odluka lične prirode, ali da je ovo pravi trenutak da neko iz sebe izbaci nešto što ga muči. Ako neko ima neka saznanja i ako ga nešto tako muči i ako je nešto tako doživeo, pravi je trenutak da to sada prijavi, poručuje Bećirić.

U Višem tužilaštvu u Beogradu prekinuto je saslušanje treće devojke koja je davala iskaz zbog optužbi za silovanje protiv profesora glume Miroslava Aleksića. Aleksićev branilac tražio je izuzeće zamenika tužioca.

Advokat Denis Bećirić kaže da je taj zahtev procesna mogućnost branioca, koji je on iskoristio danas.

- Po zahtevu se već odlučilo, postupak je nastavljen i ja dalje o tome ne bih mogao da govorim zbog zabrane koju je doneo tužilac da se iznose informacije vezane za ovaj postupak - kaže Bećirić za RTS.

Očekivano dugo trajanje iskaza

Na pitanje zašto u ovakvim slučajevima davanje iskaza traje toliko dugo, Milena Radulović je iskaz davala pet sati, a Iva Ilinčić četiri sata, Bečirić kaže da je to uobičajeno i očekivano, u ovakvim situacijama posebno.

- Generalno kada imate kao svedoka oštećenog koji je žrtva nasilja, konkretno ovde je žrtva seksualnog nasilja, u takvoj situaciji je potpuno prirodno da se takva osoba i takav svedok oseća u najmanju ruku neprijatno kada mora pred nepoznatim ljudima da iznosi svoje intimne stvari i da priča o onome što bi želeo da zaboravi - rekao je Bećirić.

- Tako da je potrebno strpljenje i potrebno je saslušati sve što takva osoba treba da kaže, to je za tu osobu vrlo traumatično i takva saslušanja se značajno razlikuju od saslušanja nekog svedoka koji je očevidac saobraćajne nesreće i koga možete da prekinete u svakom trenutku i da ga vratite na ono što je bitno za pretres - dodao je advokat.

Miroslav Mika Aleksić

Miroslav Aleksić, Printskrin: Youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Naglasio je da treba dozvoliti da to traje onoliko koliko je svedoku potrebno da iznese sve što želi da kaže.

- Potrebno je iskustvo onoga ko vodi postupak, u konkretnom slučaju mislim da zamenica koja ovo radi to radi profesionalno i dobro, jer morate da procenite situaciju da ne prekinete nekog kada krene da priča, jer to može da dovede do toga da se on zatvori i da ne kaže ono što je hteo da kaže i što je jako bitno - naglasio je Bećirić.

Drugi razlog, kako kaže, u ovom predmetu je da će svedoci vrlo verovatno biti jedini dokazi.

- Tako da je jako bitno da od tih svedoka dobijete maksimalno da raščistite krivično-pravnu stvar o kojoj je reč - rekao je on.

Mogu li devojke dobiti status posebno osetljivog svedoka?

Govoreći o tome da li postoji mogućnost da ove devojke dobiju status posebno osetljivog svedoka, advokat kaže da je to pravni institut koji kod nas postoji nekih desetak godina.

- U ovom konkretnom slučaju vrlo verovatno ćemo tražiti takav status makar za jednu od oštećenih koja je maloletna i verujem da će tužilaštvo koje u ovom trenutku vodi postupak i koji je organ koji odlučuje o tome zahtevu da usvoji to - rekao je advokat.

Milena Radulović

Milena Radulović, Foto: ATA images

To znači da se osoba koja vodi ovaj postupak na poseban način ophodi prema svedoku, sva pitanja koja inače idu preko zamenika tužioca, tužilac je taj koji procenjuje kako će i na koji način to pitanje da postavi i da li će ga dozvoliti ili ne, objašnjava Bećirić.

- Druga važna stvar, ta osoba koja se proglasi za posebno osetljivog svedoka ima pravo da u postupku koristi usluge psihologa, da joj pomogne da prevaziđe to što je muči. I treća stvar, ukoliko se ta osoba ne oseća dovoljno lagodno da može da pred braniocem okrivljenog, pred tužiocem, pred advokatima i svima koji učestvuju u postupku da iznese ono što želi da kaže, ima mogućnost da to uradi iz neke druge prostorije, pa čak i iz svog stana ako za to postoje tehničke mogućnosti - naveo je advokat.

Hoće li se suočavati sa optuženim?

Na pitanje da li žene koje tuže nekoga za silovanje moraju u sudnici da se suočavaju sa optuženim, Bećirić kaže da je suočenje jedna procesna radnja i razlikuje se od običnog suočenja kada vi uđete u sudnicu i suočite se sa čovekom koji je vama nešto uradio ili za koga tvrdite da je uradio.

- To je neko suočenje koje će sigurno, ukoliko nemaju status posebnog svedoka, morati da dožive i prežive na neki način, jer na glavnom pretresu okrivljeni je prisutan u sudnici i svedok svoje izlaganje iznosi pred njim, on čak ima pravo i da postavi pitanje - rekao je Bećirić.

- Drugo je procesna radnja suočenja, gde tužilac ili sudija koji kasnije bude sudio, ukoliko se razlikuju drastično iskazi svedoka i okrivljenog i ukoliko je to organu koji vodi postupak neophodno da proceni ko od njih govori istinu može da izvede procesnu radnju suočenja koja se ogleda u tome da se okrivljeni i svedok postave licem jedan prema drugom i da im se onda prepusti da probaju da to u čemu se ne slažu rasprave - dodao je on.

Na pitanje postoji li mogućnost da se ijednoj od ovih devojaka to desi, advokat kaže da iskreno misli da ne.

- Suočenje u ovom smislu kao procesna radnja je retka situacija, u situaciji kada je svedok proglašen za posebno osetiljvog čak mnogo ređe, ne znam da li se ikada dogodilo da se vrši suočenje. O tome odlučuje sudija i njegovo rešenje je takvo da na to nema pravo žalbe. Tako da je na sudu da to odluči, a ja verujem da se sud ne bi odlučio za tako nešto - rekao je advokat.

"Moguće je dokazati silovanje posle osam godina, kao i posle šest meseci"

Odgovarajući na pitanje da li je moguće dokazati delo silovanja posle toliko godina, Bećirić kaže apsolutno da.

- Smatram da jeste moguće dokazati silovanje posle osam godina, kao i posle tri godine, kao i posle šest meseci. Ukoliko mi nemamo neki materijalni trag, kao što u ovom slučaju ne verujem da ćemo imati, za sada mislim da ga nemamo, što je često u situaciji silovanja gde imate reč protiv reči. Po meni je svejedno da li se ta osoba odlučila posle mesec dana ili tri godine, ako delo nije zastarelo i može da se dokaže i veruje osobi koja je prijavila, ne vidim razloga zašto se ne bi dokazalo - rekao je Bećirić.

Na pitanje šta savetuje devojkama koje još uvek razmišljaju da li da progovore, advokat Bećirić kaže da je teško savetovati i da je to odluka lične prirode.

- Ono što ja smatram kao neko ko nije žrtva nasilja, ali sam se susretao u radu često sa tim, ovo je pravi trenutak da neko iz sebe izbaci nešto što ga muči, jer ako to ne uradi sada mislim da će mu biti mnogo neprijatno u životu da se sa tim suočava i da ga to na neki način truje - rekao je on.

Iva Ilinčić

Iva Ilinčić, Foto: ATA Images

- Jeste neprijatno se pojaviti u sudu, ali po meni je ovo pravi trenutak da ako neko ima neka saznanja i ako ga nešto takvo muči i ako je nešto takvo doživeo, pravi je trenutak da to sada uradi - zakljućio je advokat Bećirić.

"Mislim da nemamo pravo da tražimo zatvaranje škole"

Dok je Aleksić u pritvoru njegova škola glume i dalje radi. Roditelji dovode decu. Govoreći o tome da li će advokati oštećenih tražiti da se ova škola zatvori za vreme trajanja postupka, Bećirić kaže da misli da na to nemaju pravo.

- Moje mišljenje je da to nemamo pravo. Ovo je individualno krivično delo koje se odnosi na samog okrivljenog. Škola nije predmet izvršenja krivičnog dela, tako da ne verujem da bismo mogli da tražimo i da bi neko usvojio tako nešto - rekao je Bećirić.

Kako kaže, lični je stav rodotelja da li će decu slati tamo.

- Mislim da sud ne bi mogao da donese zabranu rada škole zbog toga što je njen vlasnik ili neko ko tamo radi uradio nešto - rekao je advokat.

Video: Poznate ličnosti koje su preživele zlostavljanje

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    Sve je u redu treba da sve se jave i kažu. A da li može da se javi i čuje neko ko ne želi da brani Miku Aleksića ali se oseća ugroženo, uznemireno i “silivano” od strane medija jer su nas sve ubedili i decu i roditelje i sve da smo monstrumi, zavedeni, otrovani, da smo sekta, da smo zrtve kulta itd. Kome mi da se žalimo za sve te uvrede i za decu koja placu i povraćaju na novinske naslove? Možemo mi nekome da se javimo??

  • Preteruje se

    Zamislite dokaže se da Aleksić nije silovao ni jednu od devojaka, jadni mediji

  • ЗБ

    Ало, јел овде суде новине, телевизија и руља или судови на основу доказа? Да ли је Србија дивљи запад или правна држава? Јел желите да тог човека изведемо из "салуна" и обесимо о прво дрво, или да му се фер и по закону суди? Доста бре више спиновања истине и морала. Мука ми је од свега. Доста бре.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima