≫ 

Međa - opustelo banatsko selo, u kom sveštenik osam godina nikog nije venčao

Samo pre dve decenije u Međi u Banatu živelo je više od 1.000 stanovnika, a danas ih je upola manje

  • 13
Selo Međe Žitište Vojvodina

Printskrin: Rts.rs

Po popisu stanovništava, u Vojvodini je od 2002. do 2011. godine broj žitelja smanjen za 100.000. Iz godine u godinu sve je manje žitelja sela. Šorovi i sokaci su opusteli, a u školama je sve manje učenika. Jedan o primera izumiranja sela jeste i pogranično mesto Međa koje se nalazi u opštini Žitište.

Samo pre dve decenije u Međi u Banatu živelo je više od 1.000 stanovnika, a danas ih je upola manje. Mladi koji odluče da ostanu na porodičnim imanjima žive isključivo od poljoprivrede.

- Ja radim oko 70 hektara zemlje i imam stočni fond od 50 grla, imam hektar jabuka i hektar šljiva, tako da mislim da nisam pogrešio što sam ostao u selu, mislim da bi mlađi trebalo što više da ostaju - kaže meštanin Dalibor Bošković, prenosi RTS.

Rajko Vujović je predsednik saveta Mesne zajednice. Ovaj dvadesetosmogodišnji mladić obrađuje oko 50 hektara zemlje i ima farmu od stotinu ovaca.

- Pomoć države smo dobili preko konkursa za mlade poljoprivrednike i iskoristili smo to u više navrata i u tom periodu nam je država pomogla - ističe Vujović.

Škola radi, venčanja nema osam godina

 

U Međi radi i Osnovna škola, a iz godine u godinu broji sve manje učenika.

- Pre desetak godina imali smo 80 učenika. Danas nastavu pohađa 54 učenika u sedam odeljenja i imamo jedno kombinovano odeljenje - objašnjava direktorka Osnovne škole "Đura Jakšić" Biljana Stanković.

Sveštenici su najbolji hroničari sela u kojem žive.

- Dvadesetak sahrana, rodi se troje-četvero, venčanja nema uopšte sedam-osam godina - navodi sveštenik Jovica Čavić.

U lokalnoj samoupravi poslednjih godina čine ogromne napore da zadrže mlade.

- Najvažnija mera je stimulacija u poljoprivredi, stimulisati kako ratarsku tako i stočarsku proizvodnju. Imaće prilike da se angažuju i kroz voćarsku proizvodnju. Opština će u naredne tri godine da uveća kapacitete proizvodnje i prerade voća - kaže predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević.

U Međi kao i u drugim selima širom Vojvodine, solidna kuća sa baštom i ekonomskim dvorištem može da se kupi za 5.000 evra. Nažalost, nema zainteresovanih koji bi tu živeli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Južnije tužnije

    24. januar 2021 | 14:11

    Šta će biti sa planinskim selima kada i vojvođanska ostaju pusta. Živećemo izgleda svi u Beogradu i Novom Sadu pošto je jug Srbije zaboravljen od vlasti.

  • Lejla

    24. januar 2021 | 15:09

    Vojvodina...pitoma i lijepa...

  • Brundo

    24. januar 2021 | 14:20

    Tu ce migranti.Oni ne biraju.Imaju krov nad glavom a dobice i nasa dokumenta.Jos da im se daju zene i pocinje oporavak srpskog sela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA