• 0

Tragedija zakucala na vrata, braća Jovandić živote ostavili na pragu: Glas moje dece više nisam čula

, Telegraf

Majci nisu dali da izađe iz kuće tako što je jedan od vojnika držao bravu, a braću su ubili, nešto nakon pola osam u jutro

  • 0
Novi Sad, spomenik, Braća Jovandić

FOTO: Nsuzivo.rs

Tri dana u Novom Sadu te, ne tako davne, 1942. godine, bila su obojena u crveno. Ljudi su streljani na ulicama, na Štrandu, a jedna od najtragičnijih priča je svakako ona o braći Jovandić, piše nsuzivo.rs

Tog petka, 23. januara, ostala je sama. Njene sinove Milorada (28), Savu (26), Paju (24), Živka (20) i Boru (15) ubile su nacističke snage u dvorištu njihove kuće u nekadašnjoj Rumenačkoj ulici.

Živko je imao priliku da se spasi, jer je vlasnik pivare u kojoj je radio upozorio ga je na zločin koji se spremao. Mladić nije želeo da braću i majku ostavi same i uputio se ka svojoj kući. Ulica je već bila blokirana, a još jedan komšija ponudio je sklonište Živku, koji je i ovog puta odbio zaklon.

Jelena Jovandić, majka petorice sinova, ispričala je 1971. godine za zagrebačke novine Arena, da se seća svake njihove reči i svakog njihovog pokreta, iako ima 77 godina. Preminula je iste godine.

Ispričala je i da najstariji sin Milorad nije dao da se vrata otvore kada su vojnici zakucali, a da je najmlađi Borko i dalje bio u krevetu, pa su ga “neodevenog oterali u sneg”. Majci nisu dali da izađe iz kuće tako što je jedan od vojnika držao bravu, a braću su ubili, nešto nakon pola osam u jutro.

- Vojnik je bio snažniji od mene, i nije mi dao da u dvorište izađem… U to sam čula više pucnjeva. Glas moje dece više nisam čula - dala je izjavu 1944. godine Jelena Jovandić. 

Njeni sinovi bačeni su u Dunav, sa ostalim žrtvama Racije.

Ona je ispred kuće zasadila pet jablanova, u čast svojim sinovima. Jelena Jovandić se pojavila na suđenju pojedincima koji su izvršili zločine u Raciji, 1946. godine. U iskazu je izjavila da je ubici oprostila, ali da to nikada neće moći da zaboravi. Mađarski fašista je za taj, i ostale počinjene zločine, dobio smrtnu kaznu vešanjem.

Novi Sad je dobio ulicu Braće Jovandić, u starom Jovanovskom kraju, na Rotkvariji, kako nikada ne bismo zaboravili nevine civilne žrtve strašnih januarskih jutara.

Video: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima