≫ 

Duškov otac hteo da poseče granu, 30 dana posle toga mučila ga "kazna": Pred ovim drvetom se krste

Hrast ima više od 300 godina, veruju meštani

  • 1
Osonica, Ivanjica, hrast Duško Gavrilović / Printscreen/ Youtube Info LIGA Ivanjica

Hrast star više od 300 godina nalazi se u ivanjičkom selu Osonica. Stanovnici ovaj hrast poštuju kao sveto drvo. Najstariji meštani pričaju da ga je posadila carica Milica, a vremenom se u njegovoj kori jasno oslikao krst.

Da nije reč o običnom drvetu svedoči i priča kako je jedan od stanovnika Osonice doživeo pravi košmar kada je želeo da poseče granu koja mu se nadvila nad imanje, piše Info liga.

- Imala je grana koja se nadnosila nad parcelu, moj otac je tu granu isekao motornom testerom. Na pola posla lanac mu se naglo istupio, ali je bio uporan, odsekao ju je. Dvadesetak, tridesetak dana potom imao je košmare, nije mogao da spava. Od tada više niko od nas taj hrast nije dirao. Smatramo ga za svetinju - ispričao je Duško Gavrilović.

Osonica, Ivanjica, hrast Čuveni hrast u selu / Printscreen/ Youtube Info LIGA Ivanjica

Hrast „Molitvar“ je mesto gde su se svake godine održavale litije i liturgija na Spasovdan, dan seoske slave.

Ovo ’’sveto drvo’’ čuva na hiljade tajni, a kako tvrde meštani ko se prema njemu odnosio sa nepoštovanjem, stigla ga je strašna kletva.

- Postoji mogućnost da je taj hrast prvo posađen kao neko zvanično mesto za okupljanje građana kad su se doselili - ispričao je Nikola Bošković dodajući da su hrastovi sađeni na ime regruta koji su odlazili u vojsku i u rat.

Osonica, Ivanjica, hrast Nikola Bošković / Printscreen/ Youtube Info LIGA Ivanjica

- Trista godina je sigurno star. Istoričari su dolazili pre 50 godina - reči su Branka Boškovića.

Osonica, Ivanjica, hrast Brank Bošković / Printscreen/ Youtube Info LIGA Ivanjica

Takođe po pričama predaka kod hrasta je nakon čuvene bitke na Čemernu ostavljano oružje koje su meštani uzeli sa bojišta. Kako niko ne bi odgovarao, stigla je naredba da se tokom noći svo naoružanje odloži kod čuvenog hrasta.

Legenda o ovom drvetu pročula se, pa ga ne diraju ni meštani, ni putnici namernici. Kada prolaze pored njega samo se prekrste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA