≫ 

Kako je Srbija došla do samog vrha po broju vakcinisanih: "To će nas vratiti normalnom životu"

Sednica Kriznog štaba održana je jutros

  • 8

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti KOVID-19, počela je u Palati Srbija. Kako je posle jutrošnje sednice navedeno, za sad nema ukidanja protivepidemijskih mera. Takva odluka doneta je na osnovu sagledavanja učestalosti oboljevanja od korona virusa, imajući u vidu da su, iako se beleži stabilnija situaciju, brojke i dalje na visokom nivou. Do kog datuma konkretno će mere ostati na snazi, nije poznato, jer se ne zna kakva će biti epidemiološka situacija narednih dana. Nije ukinuta ni mera koja se odnosi na obavezan negativan PCR test za ulazak u Srbiju iz Mađarske.

Prema rečima dr Edite Stokić, direktorke KC Vojvodina, 426.615 osoba je do sada vakcinisano, a 22.394 osobe samo danas do 15 sati. Podaci o broju vakcinisanih osoba su nam veoma važni, rekla je dr Stokić. Prema njenim rečima, priliv pacijenata u kovid ambulante u KC Vojvodina je i dalje velik. Od sedam jedinica intenzivne terapije ostale su da rade dve jedinice. KC Vojvodina prelazi u nonkovid sistem rada, rekla je Edita Stokić. Odaziv zdravstvenih radnika je solidan, a konačni broj biće poznat kad bude završen drugi i treći ciklus vakcinacije.

U KC Vojvodine hospitalizovano je 118 pacijenata obolelih od korona virusa, od kojih je njih sedam na mehaničkoj ventilaciji.

Kako je navela, tip 1  i tip 2 dijabetesa su tri puta u većem riziku oboljevanja sa težom kliničkom slikom, pa čak i sa smrtnim ishodom. Vakcinacija je jedna od najbezbednijih opcija, to je bezbedno terapijsko sredstvo. Neželjena d3ejstva na vakcinu su bila blaga i odnosila se uglavnom na bol u ruci. Kod dijabetičara je važno da dan, dva isprate nivo šećera u krvi. Mislim da je najveće interesovanje za bolesti štitne žlezde, navela je dr Stokić.

Bez stava o navijačima na meču Zvezda - Milan

Nikakvi stavovi po tom pitanju nisu zauzeti, rekla je dr Stokić na pitanje novinara da li će se meč Crvena Zvezda - Milan igrati sa publikom.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je moguće da i vakcinisana osoba dobije simptome virusa korona, Stokić je kazala da je moguće nakon prve doze i da zbog toga nema popuštanja u međuvremenu.

- Ono što treba da imao na umu, to je da iako je neko vakcinisan ne sme da popusti u merama zaštite i da sebe smatra već dovoljno imunizivnim, jer je moguće da u međuvremenu, do postizanja potpune odbrane organizma, dođe i do zaražavanja - rekla je Stokić.

Govoreći o reakcijama nakon primljene vakcine, Stokić je navela da su uglavnom lokalne - bol u ruci, slabost, malaksalost, temperatura, ali da nisu razlog za javljanje kod lekara.

Prema njenim rečima, više je faktora koji su doveli do ovolikog broja vakcinisanih i tolikog odaziva. Ovoliki broj vakcinisanih otvara mogućnost da se ova pošast ubrzo smiri. Prema njenim rečima, pacijenata sa novim sojem korona virusa nema u KC Vojvodina.

Današnji presek

Prema najnovijim podacima u Srbiji, u proteklih 24 sata korona virusom zaraženo je još 1.717 osoba. Preminulo je još 18 pacijenata. Testirano je 11.160 osoba, hospitalizovano je 4.119. Na respiratoru je 158 pacijenata. Od početka epidemije testirano je 2.600.004, pozitivno je bilo 392.354, a preminulo je 3.983.

Krizni štab danas je doneo i odluku da se štićenicima gerontoloških centara, koji su prošli kompletnu vakcinaciju omogući poseta u kontrolisanim uslovima, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Video: Kakva je situacija u Vojvodini u vezi sa korona virusom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušica

    29. januar 2021 | 15:35

    Povedite racun oko skupova za spomenik utakmice Zvezde pred publikom i ostalim nebitnim cirkusima dok gradjani ostaju bez svojih najmilijih i leze po bolnicama a deca gube u nastavi i obrazovanju. Ima nas koji cemo tuziti neodgovorne zaduzene za brigu o zdravlju gradjana i to medjunarodnim organizacijama za zastitu i prava gradjana, pa nemoj posle da vam djavo bude kriv.

  • Цеца 82

    29. januar 2021 | 16:05

    СА ОВОМ ВАКЦИНОМ ЋЕ ОСТАТИ СРБА ТЕК ТОЛИКО ДА СТАНЕ ПОД ЈЕДНУ ШЉИВУ ПРЕДЦЕДНИ ДА ЈЕ ПРИМИ А ТО ЈЕ МНОГО СУМЊИВО

  • Ludi Milojko

    29. januar 2021 | 15:20

    Ma vazi, obavezno,ne propuštam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA