≫ 

BBC o vakcinaciji u Srbiji: Jedna mala zemlja je ispred najvećih evropskih država

Srbija je zabeležila drugi najbrži tempo vakcinacije u Evropi, sa 4,6 doza na 100 ljudi

  • 49
Vakcinacija, Zlatibor Lončar, Zoran Gojković Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Dok Evropu pogađa kriza zbog nedovoljne količine vakcina protiv korona virusa, jedna mala zemlja koja nije članica EU - Srbija - zabeležila je drugi najbrži tempo vakcinacije u Evropi, sa 4,6 doza na 100 ljudi, odmah iza Velike Britanije, ali ispred najvećih evropskih nacija, piše BBC.

Beograd je tek prošle nedelje započeo kampanju masovne vakcinacije posle dobijanja milion doza kineske "Sinofarm" vakcine. Prva osoba koja je u Srbiji primila kinesku vakcinu bila je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Prošlog leta Srbija je bila među prve tri zemlje u svetu koja je potpisala ugovor sa "Fajzerom" i prva smo zemlja u regionu.

Razlog zašto imamo ruske i kineske vakcine su dobri odnosi našeg predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Kine Si Đinpingom.

Zahvaljujući tome imamo da ponudimo građanima dve dodatne vakcine.

Na pitanje novinarke koliko su nadležni sigurni u ispravnost ove dve vakcine, koje još nisu široko prihvaćene, Lončar kaže:

- Mi imamo poverenje u našu Agenciju za lekove koja je među 50 najrigoroznijih na svetu. Vakcine su ispunile sve standarde i uslove koje smo propisali - navodi Lončar.

Na pitanje kako je došlo do toga da se Srbija izborila za toliko vakcina i pri tom "pobedila toliko zemalja" i da li je to zbog toga što je veoma rano počela da misli o tome da je vakcina jedini izlaz u epidemiji, Lončar kaže:

- Ne bih se složio sa Vama. Mislim da nema nijedne zemlje na svetu koja ne bi otpočela vakcinaciju, problem je samo što neke od njih nemaju vakcinu. Nama je najvažnije da vakcinišemo što veći broj ljudi, jer ćemo se tako pre vratiti normalnom životu, povratiti ekonomiju... - naveo je Lončar.

Prema Lončarevim rečima, činjenica je da nema dovoljno vakcina. A sve što se do sada dešavalo sa raspodelom vakcina među državama, treba da nam bude lekcija za budućnost, smatra Lončar.

Moramo se ubuduće drugačije organizovati ako ne želimo više da dolazimo u ovakve situacije.

Na pitanje da li je i EU trebalo da se okrene ruskoj i kineskoj vakcini, Lončar je rekao:

- Mislim da bi bilo bolje za sve građane EU i ostatak sveta. To je globalni problem, pandemija utiče na ceo svet. I nema razloga da se ne koriste svi raspoloživi resursi, gde god da su i bez insistiranja na političkim rezlikama - naveo je Lončar za BBC.

Video: Knjiga utisaka na Sajmu puna pohvala za zdravstvene radnike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    1. februar 2021 | 20:18

    Niko nije pogodio sustinu a to je da zemlje EU i Amerika ne smeju da uvoze vakcine iz Kine i Rusije, na to su se obavezale sporazumom i sankcijama koje su uveli pre svega Rusiji(EU) i Kini(SAD) i to sve zbog politike. Oni moraju da cekaju vakcine koje se proizvode u SAD i Nemackoj. Zasto je Velika Britanija tako visoko pozicionirana po broju vakcinisanih? Pa zato sto su na vreme izasli iz EU pa mogu da saradjuju sa Rusijom. Ljudi prst na celo i razmislite, samo povezite poznate cinjenice i zakljucak se namece.

  • Dosadnjaković

    1. februar 2021 | 19:43

    Naravno da je Srbija lider u vakcinaciji. Za to postoji sasvim logičko objašnjenje. Države EU su države gde vladaju insttucije. To znači da se svakom prilikom poštuje procedura, zakoni, postoji odgovornost, stručnjaci prvo daju svoje predloge, pa tek onda ide dalje na odlučivanje itd itd. Da, jeste, malo je komplikovano, ali zato je veliko poverenje gradjanstva u te iste institucije. Za razliku od EU Srbija je država gde nijedna jedina institucija ne funkcioniše, i zato je vrlo jednostavno Vučiću da lupi rukom i kaže "Dajte mi te vakcine, nije bitno dal su ispitane ili ne, nije bitno od koga su, daj izvuci 8 doza iz ampule za 5, i nije bitno koliko koštaju, mogu koštati i 50x više, samo nek se nabave" . Eto, zato je moguće da Srbija ima više vakcinisanih od, npr, Nemačke. Zato jer Frau Merkel mora da ispoštuje proceduru, institucije, stručna mišljenja, a precednik Vučić nikoga osim sebe.

  • Losmi

    1. februar 2021 | 20:38

    Pa normalno da smo prvi dqli stoki da se vaksinisu pa da vide kako ce vakcina da reaguje pa ce tek onda oni ako ne pomremo svi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA