≫ 

Kako nas varaju na ulicama: Kad zafale pare za lečenje deteta ili za put do kuće, da li se sažalite?

Da li umete da prepoznate "lažnjake" i da li uopšte razmišljate o tome da onaj ko stoji ispred vas pokušava da vas prevari

  • 42
Prosjačenje, prosjak, pare, sitniš Foto: Telegraf

Sigurno vam se desilo da na ulici prođete pored prosjaka ili da vam neko priđe i zamoli za neku simboličnu sumu jer je gladan ili mu fali stotinak dinara za neki lek. Da li umete da prepoznate "lažnjake" i da li uopšte razmišljate da onaj ko stoji ispred vas pokušava da vas prevari? Da vam onaj koji sedi na kartonu na ulici, drži štap u ruci i trese se, zahvaljuje što ste mu dali paru, jer je bolestan, a onda ga, sasvim slučajno, vidite kako, brže od vas, trči na prevoz, dok štap samo smeta?

U jednoj Fejsbuk grupi, iskustvo na ovu temu, nateralo je brojne članove da ispričaju svoja iskustva. Koja su se samo nizala...

"Žena je prišla autu i zamolila vozača da joj da nešto novca jer je ostala bez goriva, a dete ima upalu pluća, novac vraća čim dođe kući. Vozač se sažali i da novac. Ona je ukucala broj i pogađate šta je dalje bilo. Zar ste spale na te jeftine fore? Pazite se!", napisala je ova članica.

Mnogi su na ovo ispričali da daju novac i ne razmišljaju da li je u pitanju prevara, jer neće propasti za 50 dinara. Mnogo njih doduše složilo se da je verovatno u pitanju ista osoba, koja ordinira na mnogim mestima u Novom Sadu i ima istu priču, koja se nekad razlikuje samo u detaljima.

Kad nemaju novca da se vrate kući

"Meni lik upadne u lokal sa pričom da je imao udes, da je profesor i da mu dam 2.000 da ode kući u Vrbas ili tako negde, vraća sutra. I izgleda uverljivo. Izbacim ga napolje i onda čujem da često ordinira oko pijace. On je stvarno profesor, malo "flipnuo" posle razvoda. Inače, ima on bisera iha iha, od žicanja, udvaranja vrlo vulgarno, napadanja da mu baš vi uzeli novac, onda uđe u pekaru pa časti radnice, onda priča kako mu nisu vratile kusur", navodi se i priča o ovom nevoljniku.

Priče slične ovoj se čuju sa autobuskih stanica, gde je nekome zafalilo samo malo za kartu do drugog grada.

"Mene je u garaži tako nahvatala, slična priča, ostala bez goriva nasred puta dete, frka, panika. Dala sam joj tad mislim 500 dinara. Posle su mi kolege rekle da je narkomanka i da ordinira. Srela sam je još par puta i ni malo je nije bio blam", navodi se iskustvo slično prvom.

Kako se rešiti nasrtljivih?

Kada je na jedan od sličnih pokušaja prevare, žena koja je trebalo da bude žrtva, rekla da je policajka i da krenu u stanicu da da izjavu, prevarantkinja se dala u beg.

"Ona je često bila u megamarketu i krene za mnom. Skontam je i ubrzam, sednem u kola i ona krene da lupa na prozor... otvorim samo 5 cm i pitam šta je problem. Krene ona sa tim da kuka i moli, te je muž prebio, pa nema za gorivo, a dete je čeka negde... ja mrtva ozbiljna uzmem telefon i kažem 'super što ste naišli na mene, radim u policiji... idemo da date izjavu, a njega da hapsimo'... kad je ona počela trčati, ma u sekundi je nestala", navodi se jedan način kako da se oslobodite onih koji bi da vas obrlate.

Desi se da na ulici naletite i na one koji žele da vam na brzinu proreknu sudbinu, pa kad ih samo prođete psuju za vama.

"Ima tamo i druga, ona nabraja 'a što si lepa, a što ti vidim bogatstvo, a što ćeš se dobro udati... daj koji dinar ili neko zlato da ti gledam u dlan', dosadna kao pr**iv! Njoj sam rekla imam dva muža i živimo od čeprkanja na deponiji. Žena se ske**ala i samo se okrenula i otišla", navodi se u ovom iskustvu sa proročicama.

Na pomen dece smo svi bolećivi

Kad je nekoliko desetina članova razmenilo iskustva, ispostavilo se da ista žena "operiše" na pojedinim mestima već godinama, samo što je menjala priču, pa je, najverovatnije nepostojeće dete u nekim situacijama imalo upalu uveta. Jednoj starijoj komšinici je izvukla 2.000 dinara, žena nije imala manju novčanicu, sažalila se na priču da je sama, muž na poslu, a dete bolesno.

Kako se navodi, ista osoba, mada nije to samo njen način rada, zna da, dok njena žrtva vadi pare iz torbe ili novčanika, zgrabi šta god da držite i pobegne.

Iz apoteke u kafanu

Jedna članica grupe ispričala je koliko je bila naivna, kako je napisala nije joj bilo žao novca, već što se sažalila na pomen deteta.

"Ja sam pala na foru još pre 15 godina. Izlazim iz apoteke i na vratima me susreće čovek sa receptom u ruci i kuka kako mu fali 200-300 dinara za lek bolesnom detetu. Ja se sažalim, dam mu pare, on se okrene meni ispred nosa i uđe u kafanu koja je tad bila pored apoteke. Ju što sam poludela... ne zbog para, već što hvata na bolesno dete...", napisala je ona.

I ona priča sa početka o prosjacima koji "hvataju" na telesne nedostatke.

"Pred prodavnicom jedan čovek sa štakama stoji, sav se iskrivio, deluje kao težak invalid. Kada sam se vratila nakon 20-tak minuta, on normalno hoda. A prosio je, zaboravih reći."

Kad vam se neko obrati za "neki dinar" da li dajete novac i iz kojih pobuda? Da li okrenete glavu da ne gledate tuđu nesreću ili umete da procenite da li je pred vama neko ko nije gladan? Da li dajete iz želje da pomognete ili samo želite da se ta osoba što pre skloni? Ostavite nam odgovore u komentarima.

Video: Prevara sa novčanicom od pet hiljada dinara u prodavnici u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    4. februar 2021 | 19:18

    Oni kojima stvarno treba,oni nikad ne traze,svoju muku ne dele ni sa kim!!!

  • Snežana

    4. februar 2021 | 19:11

    Kad mi neko pridje i traži novac nikad ne dajem i to najviše iz razloga što postoji opasnost da kada izvadite novčanik ta osoba može da vam otme novčanik iz ruku i to se često i dešava. Inače ja mesecno u proseku pošaljem po dva-tri SMS-a za lečenje dece a i za lečenje odraslih šaljem SMS. Na žalim da pošaljem pomoć ali za davanje novca na ulici treba biti jako oprezan.

  • Milica

    4. februar 2021 | 19:37

    Ne dajem novac pitam ih hoće li da podju do pekare da im kupim nesto, ili ako je zena mlađa pitam je da mi ocisti dvorište za pare i ručak? Naravno da neće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA