Bivši osuđenici pomažu u Kliničkom centru Kragujevac: "Nose boce sa kiseonikom, ulaze u crvenu zonu"

"Svima su stavili do znanja da žele da se menjaju"

  • 1
Klinički centar Kragujevac Printscreen RTS

Nekadašnji osuđenici, članovi kragujevačkog udruženja "Posle kiše", pomažu zaposlenima i pacijentima u Kliničkom centru u Kragujevcu. Između ostalog, dopremaju boce sa kiseonikom do najtežih bolesnika.

Svakog jutra su u Kliničkom centru. Pod punom opremom, kao i zdravstveni radnici, ulaze u crvene kovid zone. Prenose boce sa kiseonikom, teške po 70-80 kilograma, do pacijenata. Ostaju koliko treba. Nema straha, već samo brige za svaki život.

- Mi vidimo da su oni zadovoljni nama. Prihvatili su nas super i borimo se svi zajedno - kaže Milan Prokić iz Udruženja "Posle kiše" iz Kragujevca.

Dušan Mirić predsednik tog Udruženja naveo je da je dosta mladih što je, kaže, za pohvalu, piše RTS.

Klinički centar Kragujevac Predsednik udruženja "Posle kiše" Dušan Mirić / Printscreen RTS

- Od 19-20 godina su ovde volontirali mesec dana, tako da ja mislim, da su svima stavili do znanja da žele da se menjaju - ističe Mirić.

Apel Kriznog štaba da su Kliničkom centru potrebni volonteri za njih je bio dovoljan. Bivši osuđenici i njihovi poznanici pomogli su kada je bilo najteže.

U novembru i decembru deo medicinara zaražen koronom, a na stotine pacijenata čeka kiseoničnu potporu.

- Oni su nam pritrčali u pomoć, omogućili da se mi skoncentrišemo sa malim brojem izvršilaca na kvalitetniju i bolju negu pacijenata obolelih od kovida 19 - priča Vesna Kazaković, glavna sestra Kliničkog centra u Kragujevcu.

Klinički centar Kragujevac glavna sestra Kliničkog centra u Kragujevcu Vesna Kazaković / Printscreen RTS

Redak i human, društveno odgovoran gest, učinio je bivše osuđenike i medicinske radnike saborcima u najtežim danima. Pomažući pacijentima pomogli su i sebi da se vrate u društvo i osete korisno i prihvaćeno.

- Za njih je to svakako motivaciono i i pokreće ih ustvari. Negde im daje krila, da ponovo budu u društvu kao aktivni članovi koji zavređuju pažnju - smatra psiholog Maja Marković.

Članovi kragujevačkog udruženja "Posle kiše" pomažu i na punktu za masovnu vakcinaciju stanovništva. Podrška su jedni drugima u resocijalizaciji, ostvarivanju prava bivših osuđenika i pronalaženju posla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kkk

    5. februar 2021 | 11:22

    SVAKA POMOC JE DOBRODOSLA, U OVAKVIM SITUACIJAMA SE NE GLEDA KO JE KO !!B R A V O ZA SVE MOMKE!!!IZDRZITE!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA