Diploma i za one koji nisu završili školu, ali su stekli veštinu: Od proleća kreće testiranje

Izabrano je devet obrazovnih profila za pilotiranje - zidar, armirač, tesar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, pekar, mesar, kuvar, stolar i modni krojač

  • 3
Mali maturanti, polaganje, test Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U 22 srednje stručne škole od proleća će krenuti testiranje postupka priznavanja prethodnog učenja, kako bi se omogućilo građanima koji su određena znanja i veštine stekli van formalnog sistema obrazovanja, kroz obuke, životno i radno iskustvo, da dobiju kvalifikaciju jednaku stečenoj kroz formalno obrazovanje, priznatu na tržištu rada.

To znači da će neko ko nije iz određenog razloga završio školu, a stekao je neke kvalifikacije, npr. radio kao konobar, sada imati mogućnost da zakonski dobije diplomu.

Izabrano je devet obrazovnih profila za pilotiranje - zidar, armirač, tesar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, pekar, mesar, kuvar, stolar i modni krojač, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Reč je o kvalifikacijama za koje je utvrđeno da ih je kroz neformalne obuke ili radno iskustvo stekao najveći broj nezaposlenih.

Prema Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, kroz priznavanje prethodnog učenja mogu se steći kvalifikacije na II, III i V nivou obrazovanja.

Pripreme za uvođenje postupka priznavanja prethodnog učenja Ministarstvo prosvete sprovodi uz podršku projekta "Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Srbiji", koji finansira EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komedija

    6. februar 2021 | 02:04

    Znaci npr. neko je frizirao/konobarisao godinu dana nakon osnovne skole, dobije poklonjenu diplomu trogodisnje skole, i moze pravac iz osnovne skole da upise strukovne studije sa 15-16. godina, bez po muke? Eto lepe precice...divota.

  • JA

    5. februar 2021 | 21:20

    Znaci isto je ko je gulio tri godine u srednjoj, i neko ko nije morao da radi sve te kontrolne, da ide redovno na casove...svasta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA