Ministar Stefanović obišao kadete Vojne akademije na obuci u zimskim uslovima na Kopaoniku

Ministar je naglasio da su kadeti pokazali zavidno znanje u topografiji, orijentaciji i izradi bivaka, i u svemu drugom što treba da krasi buduće mlade starešine Vojske Srbije

  • 3
Nebojsa Stefanovic, vojska Foto: Jovo Mamula/ Ministarstvo odbrane

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je danas kadete druge godine Vojne akademije koji izvode obuku u zimskim uslovima na 51. skijaškom poligonu “Kopaonik”.

- Drago mi je da vidim da se Vojna akademija svake godine sve intenzivnije priprema i izvodi obuku sa našim kadetima i ovde na Kopaoniku. Ovo je veoma intenzivna i zahtevna obuka skijanja – alpskog, nordijskog, sa turno skijama i sa različitim stavovima za gađanje gde koriste i moderne “ersoft” puške koje koristi i naša 72. brigada za specijalne operacije – istakao je ministar Stefanović nakon obilaska obuke kadeta.

Ministar je naglasio da su kadeti pokazali zavidno znanje u topografiji, orijentaciji i izradi bivaka, i u svemu drugom što treba da krasi buduće mlade starešine Vojske Srbije.

- Drago mi je da oni pokazuju izuzetnu želju i entuzijazam, da postižu odlične rezultate, što potvrđuju njihove starešine, i da grade budućnost Vojske Srbije – naglasio je ministar Stefanović.

Prema njegovim rečima, to su buduće starešine koji će postati komandiri vodova koji će u jedinicama Vojske Srbije pokazati sva ova usvojena znanja, pridružujući se ešelonima i klasama svojih prethodnika, kolega, koji su već u jedinicama naše vojske i koji obučavajući sastave prave efikasnu, modernu i dobru vojsku.

- Naši vojnici, kadeti i njihove starešine danas koriste savremenu alpinističku opremu, a nameravamo da uložimo još novca da kupimo i novu opremu koju će koristiti ne samo u ovoj vrsti obuke, već i tokom celog školovanja na Vojnoj akademiji – istakao je ministar Stefanović.

On je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da starešine Vojne akademije razmišljaju unapred o tome kako da primene savremena znanja koje koriste sve vojske sveta, da bi buduće starešine dobile najbolje obrazovanje i najbolje uslove tokom školovanja.

- Hoćemo da vide koliko država vodi računa o njima, koliko vodi računa o svojoj vojsci i koliko je ponosna, kao i ceo narod, na ove ljude u uniformi koji uvek jesu na braniku otadžbine i koji su tu da zaštite svakog od nas – zaključio je ministar Stefanović.

Na kraju današnjeg obilaska, ministar odbrane razgovarao je sa kadetima koji su mu preneli svoje više nego pozitivne utiske sa obuke u zimskim uslovima.

Na obuci u zimskim uslovima, sa kolegama iz 144. klase je i Ivona Jašić, kadetkinja druge godine Vojne akademije. Ona ističe da je na zimskom logorovanju na Kopaoniku imala priliku da sa svojim kolegama primeni i potvrdi u praksi sva teorijska znanja stečena u Vojnoj akademiji.

- Moja radna tačka na današnjem prikazu je inžinjerija, odnosno izrada skloništa za desetoro ljudi. Osim toga, uz veliko iskustvo u skijanju koje sam stekla u Vojnoj gimnaziji, ove godine sam to iskustvo upotpunila, a svakako bih svima preporučila da upišu Vojnu akademiju i da sa nama iskuse čari i inžinjerije i nordijskog i alpskog skijanja - rekla je kadetkinja Jašić.

Kadet druge godine Vojne akademije Nebojša Sredojević izrazio je zadovoljstvo time što je Vojna akademija omogućila raznovrsnu obuku sa najsavremenijom opremom.

Nebojsa Stefanovic, vojska Foto: Jovo Mamula/ Ministarstvo odbrane

- Izvodili smo taktičku obuku i obuku sa naoružanjem. Opremljeni smo “ersoft” puškom M04, zimskim maskirnim odelom i turno skijama. Skije su od ove godine ubačene u program i koriste se i za alpsko i za nordijsko skijanje - istakao je kadet Sredić i poručio da su kadeti osposobljeni i obučeni i za rad s naoružanjem i za rad na skijama.

Njihov klasić Filip Stepanović govorio je o obuci kadeta u prethodne dve nedelje, odnosno o realizaciji nastave iz topografije, taktike, alpskog, nordijskog i turno skijanja. Njegovo iskustvo je posebno, jer je prvi put stao na skije.

- Prvi put sam stao na skije, a Vojna akademija mi je obezbedila odlične instruktore koji su me za veoma kratko vreme naučili da skijam i to veoma dobro. Osećaj kada stanem na skije i kada se spuštam niz padinu ne može se opisati ni sa milion reči. Za takav osećaj potrebno je da se osećate veoma sigurno - zaključio je kadet Stepanović.

Ove godine, obuka u zimskim uslovima izvodi se sa kadetima 144. klase, koji su na drugoj godini školovanja. Kadeti savladavaju nastavne sadržaje iz predmeta fizičko vaspitanje - koje obuhvata obuku u alpskom skijanju, kao i nordijskom i turno tehnikom skijanja, vojnu topografiju koja podrazumeva orijentaciju u zimskim uslovima i patrolno kretanje po nepoznatom terenu u dnevnim i noćnim uslovima, naoružanje sa nastavom gađanja i stavove za gađanje na skijama, kao i taktičku obuku koja se odnosi na utvrđivanje u zimskim uslovima.

Video: Vojska Srbije predstavlja tenkove T-72MS

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA