≫ 

Udžbenici u Srbiji puni grešaka: Imamo 15 bukvara i đake čiji nacionalni identitet diktira tržište

Ko piše udžbenike, taj i obrazuje i vaspitava nove naraštaje

  • 17
knjiga, dete, udžbenik Ko piše udžbenike, taj nam obrazuje decu / Foto: Unsplash/ Johnny McClung

Tema javnih rasprava neretko su školski udžbenici, odnosno ko ih sve piše i zašto su greške česte. Iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja apeluju da se uočene greške, umesto tumačenja po društvenim mrežama, prijave njima da bi bile ispravljene.

Identitet naroda čuvaju maternji jezik, istorija, geografija, muzičko i likovno vaspitanje. U udžbenicima za te predmete greške se ne tolerišu i zato ne mogu da se prepuste tržištu, upozoravaju stručnjaci.

POČETAK ŠKOLE, škola, đaci, učenici Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Profesor Miloš Ković sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu smatra da programi moraju da budu prilagođeni onome što su istorijske tradicije i kulturni obrazac srpskog naroda koji smo imali.

- Da li naši osnovci mogu da razumeju multiperspektivnost kada se govori o bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. ili o Jasnovcu? Ne možete osnovcu dati multiperspektivnost. To i dalje stoji u našim udžbenicima i našim programima. Srpski istoričari moraju da razumeju da te nastavne programe pišu za svoju decu - ističe profesor Ković za RTS.

Nastavu srpskog jezika već godinama prati problem malog broja časova. Profesor Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu kaže da je u Francuskoj u osnovnoj školi skoro duplo više časova nacionalnog jezika, nego u Srbiji.

- Ako pogledamo Rusiju, onda ćemo videti da tamo nacionalni jezik ima nadpredmetni status. Upućen je apel, poziv, dopis, svim relevantnim institucijama, ni sa jedne adrese nije stigao odgovor - naglašava Brborić.

A na tržištu, na primer, imamo petnaest bukvara.

POČETAK ŠKOLE, škola, đaci, učenici Oko nekih stvari ne sme biti dileme / Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Da li je Srbiji potrebno 15 bukvara od petnaest različitih izdavača? Problem je u Zakonu koji kaže izdavanjem udžebnika može da se bavi državni izdavač ali i sva druga pravna lica koja su registrovana za izdavačku delatnost - objašnjava Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

Ivanovićeva smatra da bi Zakon morao vrlo strogo i jasno da definiše uslove pod kojima neko može da objavljuje udžbenike.

Dejana Milijić Subić, zamenik direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja ističe da bi stručna veća morala da imaju uvid u to šta je na tržištu. Naglašava da bi i savet roditelja trebalo da bude upoznat, i da nastavničko veće odlučuje koji će udžbenik biti u opticaju.

- Da li postoje neki drugi mehanizmi, to ne znam. Kako je zakonski zamišljeno, to bi bio idealan put za dobijanje najkvalitetnijeg udžbenika u školi - smatra Dejana Milijić Subić.

Sa svakom promenom nastavnog programa stižu i novi udžbenici. Pišu ih autorski timovi. Materijal se prosleđuje Ministarstvu, pa Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Tročlana komisija pregleda udžbenik, daje se stručna ocena i onda Ministarstvo pravi listu odobrenih udžbenika.

Retko se dešava da neki odbiju. A grešaka ima poput spornog objašnjenja danka u krvi, broja stradalih u Jasenovcu, pa čak i grešaka u najprostijim matematičkim zadacima.

Video: Svakog dana novi udžbenik: Potraga je otežana, jer ima raznih izdavača

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    7. februar 2021 | 09:05

    zasti nam Nemci i Hrvati pisu udzbenike.... zato je tamo puno gresaka i to namernih... pa lepo. pise u knjizi koju izdaje Klet da kad je bio danak u krvi decu su nam otimale Osmanlije a Srbi srecni jer idu na bolje mesto.... pa da li smo mi NORMALNI ili odlicno je biti gej.... gluposti ali neko je to dozvolio i uzeo novac knjige mogu pisati samo nasi izdavaci ove isterati.... pod hitno

  • Mirce

    7. februar 2021 | 08:38

    Autori su hrvarske firme i izdavaci. Pa gde to ima.

  • Današnju

    7. februar 2021 | 08:47

    Omladinu obrazuju Cece Mece Pece Jece Mace Zadruge Parovi Baka Prase Jale Pare više neznam ko i nije??!! To je budućnost obrazovane Srbije??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA