Đerlek: Kolektivni imunitet već u junu, ako nastavimo ovim tempom. Više od pola miliona vakcinisanih

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek navodi da nam ovo leto može biti znatno opuštenije od prethodnog

  • 13
Vakcina, gerontoloski centar Foto: Tanjug/Nikola Andjic

Srbija je vakcinisala 544.209 stanovnika do danas, a ukoliko nastavimo istim brzim tempom, siguran kolektivni imunitet od 65-70 odsto stanovništva s 2,5 do 3 miliona vakcinisanih i uz prokužene samozaražavanjem, možemo očekivati već u maju ili junu, rekao je za Kurir državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek, koji je i na čelu Nacionalnog koordinacionog tela za imunizaciju.

On podseća da struka procenjuje da prirodnim putem prokužilo 30 do 33 odsto stanovništva. A da bismo došli do 20 odsto vakcinisanog stanovništva i faktički završili prvu fazu imunizacije, što je oko 1.400 ljudi, nedostaje nam da vakcinu primi još 800 do 900 hiljada ljudi. Kako svako mora da primi dve doze, to je oko 1.800 cepiva.

- Budimo realni, treba nam još da bismo dostigli kolektivni imunitet. Međutim, ako nastavimo tempo imunizacije kao u prošlih 20 dana, a samo u prethodnih 10 dana vakcinisano je 300.000 ljudi, možemo mnogo optimističnije da gledamo na stvaranje kolektivnog imuniteta i već za dva meseca dođemo do 50 odsto - ističe Đerlek.

Vakcinacija, Beogradski Sajam Foto: Nikola Tomić

Ukoliko dobijemo najavljene milionske doze iz Kine i Rusije tokom februara i marta, dodaje Đerlek, o čemu je već predsednik države pričao, plus nešto "Fajzera" koji stiže redovno nedeljno, i ako dođemo do tih 50 posto stanovništva, nedostajaće nam bar 15 odsto iliti oko milion vakcinisanih, da možemo da kažemo da imamo kolektivni imunitet.

- Iako imamo ugovorenih 11 miliona doza, svuda u svetu je vrlo teško doći do tih ugovorenih cepiva. Ali računamo da država ima snagu da obezbedi neophodne količine, pre svega ličnim kontaktima predsednika države. Ukoliko nastavimo da budemo predvodnik u imunizaciji, već u maju ili junu možemo da pričamo o kolektivnom imunitetu. I da nam ovo leto bude mnogo opuštenije nego prošlo - objašnjava Đerlek i dodaje da je sve to pod uslovom da vakcinacija teče dobrim tempom i da ne bude nekih iznenađenja u smislu mutacija i novih sojeva virusa kod kojih vakcine ne bi pomogle, mada je to malo verovatno, budući da su za sada sve vakcine delotvorne.

Đerlek podseća i da sutra treba da stigne oko 9.000 "Fajzerovih" vakcina, a sledećeg ponedeljka čak 40.000, dok bi 22. februara trebalo da nam bude isporučeno 46.000 doza.

Video: Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Маркезз

    7. februar 2021 | 14:54

    Ја сигурно нећу да се вакцинишем боже сачувај

  • GOSPODINE

    7. februar 2021 | 16:10

    ĐERLEK JEL SI SE VAKCINISO OSTAVI NAS VIŠE ČOVEČE NA MIRU NAMA NETREBA VAKCINE NAMA TREBA LEP ŽIVOT I TO RO OD.🥂🆗✍️🙋🚬👅

  • Hermes

    7. februar 2021 | 15:09

    Čemu optimizam? Danas vam je procenat zaraženih jedan od najvećih od početka pandemije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA