Prekršajni postupak protiv "Čistoće" u Kraljevu, čiji je radnik dobio otkaz dok je bio u komi

Marko Kosovac (28) bio je 4 dana u komi kada su njegovom ocu saopštili da više nema posao ni zdravstveno osiguranje

  • 20
Marko Kosovac iz Kraljeva Printskrin: n1info.com

Protiv Javnog komunalnog preduzeća "Čistoća" u Kraljevu, čiji je radnik Marko Kosovac (28) usled povreda na radu preminuo, a kojem je raskinut ugovor dok je bio u komi, u toku je prekršajni postupak, jer nisu imali Program osposobljavanja zaposlenih za bezbedan i zdrav rad.

Ovaj mladić je, da podsetimo, preminuo posle skoro dve nedelje provedene u komi u KBC Kragujevac. On je 9. septembra 2019. godine, u toku radnog vremena, pao sa traktorske prikolice JKP "Čistoća" dok je u nju slagao pokošenu travu iz parka.

Kako su tada ispričale kolege, Marko je, čak, posle pada i ustao, umio se i učinilo se da je dobro. Međutim, pošto je osetio mučninu, uputio se sam ka bolnici, na šta su kolege reagovale, pa je automobilom prevezen do doma zdravlja.

Odatle je zbog naprsnuća lobanje upućen u kragujevački klinički centar, gde je pao u komu. Onda je prevezen u Beograd, gde je na odeljenju neurohirurgije Kliničkog centra 22. septembra preminuo.

Njegov otac Pavle Kosovac objasnio je tada da su ga samo 4 dana posle sinove povrede, pozvali u JKP "Čistoća" i saopštili da Marko više nema ni posao, ni zdravstveno osiguranje.

Zapisnik inspekcije

Portal Radnik.rs objavio je da je u decembru od Ministarstva za rad dobio zapisnik inspekcije. U njemu se navodi da je do povrede na radu došlo je „usled nepažnje zaposlenog“, da je on bio „osposobljen za bezbedan i zdrav rad teoretski i praktično“, ali da preduzeće nije donelo Program osposobljavanja zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, zbog čega je inspekcija podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

- Radnik je obavljao  9. septembra 2019. poslove „na održavanju i čišćenju spomen parka Kraljevački oktobar. Do povrede je došlo tako što se radnik samoinicijativno popeo na traktorsku prikolicu kako bi rasporedio sakupljenu travu (seno) i sabio je gaženjem. Izgubio je ravnotežu i pao na tlo (travnjak) sa visine od 1.5 metara pri čemu je zadobio povredu raseklinu ispod levog oka - navodi se u zapisniku inspekcije.

Trinaest dana kasnije, 22. septembra radnik je od povrede preminuo.

Kako se u zapisniku ističe, prema Aktu o proceni rizika koje je donelo preduzeće, radno mesto radnika na održavanju zelenih površina nije sa povećanim rizikom. Radnik je u momentu nastanka povrede koristio sredstva i opremu lične zaštite. Takođe, radnik je, prema zapisniku, na dan stupanja na rad „osposobljen za bezbedan i zdrav rad teoretski i praktično“ u skladu sa Aktom o proceni rizika.

Ipak, u zapisniku inspekcije se navodi da „Čistoća“ nije donela Program osposobljavanja zaposlenih za bezbedan i zdrav rad „na osnovu kog su preduzete Zakonom utvrđene mere“.

Telegraf.rs je pokušao da stupi u kontakt sa JKP "Čistoća" i dobije odgovore u vezi sa tim da li su upoznati sa prekršajnim postupkom, i da li su u međuvremenu donet Program osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad.

Rečeno nam je da pozovemo 17. februara, kada se očekuje da direktor, koji je trenutno na odmoru, bude na poslu. 

Odgovore na ova pitanja dali su za portal Radnik. Rečeno im je da je Program donet 30. septembra  2019, istog datuma kada je, prema zapisniku, inspekcija donela rešenje kojim nalaže preduzeću da program donese. Potvrdili su im i da je inspekcija podnela Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv preduzeća i da je on u toku. 

Privremeno-povremeni poslovi i propisi

Stradali Marko je radio na privremeno-povremenim poslovima u preduzeću, u okviru programa javnih radova „Živimo lepše“ koji se sprovodio u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Cilj programa je bio radno angažovanje nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe.

Ovaj slučaj je izazvao veliku pažnju medija jer je je Marku, dok je bio u komi prekinut ugovor o radu.

Tada, kada se to desilo, Ivica Bogojević, direktora JP "Čistoća", rekao je za medije da se u slučaju raskidanju ugovora sa Markom, samo poštovali propise.

- Radi se o tome da je Marko kod nas bio radno angažovan shodno programu javnih radova od Nacionalne službe zapošljavanja. Prema radnicima u tom statusu ne primenjuju se odredbe Zakona o radu već drugi propisi i, u konsultaciji sa stručnim službama NSZ, čim radnik tog radnog statusa jedan dan ne dođe na posao, ugovor se raskida. Poštujući propise, dakle pošto nije bilo pravnog osnova da ugovor ostane važeći, morali smo i sa njim da ga raskinemo. Razumem ogorčenje roditelja, ali nije tačno da se nismo interesovali za njegovo zdravstveno stanje. Kod ustanove za zdravstveno osiguranje, u saradnji s ocem, uspeli smo da obezbedimo pokriće troškova lečenja, osim za samo dva dana. Žao mi je, ali sam zakonske propise morao da poštujem kao što ću ih poštovati i ako pravosudni organi utvrde našu krivicu - naveo je Bogojević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA