≫ 

SPC odlučila: Novi patrijarh biraće se u Hramu Svetog Save

Ovo je prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije

  • 14
Bozicna liturgija u Hramu Svetog Save, Bozic FOTO: ATA Images

Sinod SPC odlučio je danas da se Sabor na kome će se 18. februara birati novi patrijarh održi u kripti Hrama Svetog Save.

Tu mogućnost najavio je i mitroplit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom u intervjuu datom Tanjugu pre nekoliko dana, kada je naveo da se zbog epidemiološke situacije razmatra i opcija da Sabor bude održan u Hramu svetog Save.

Kako je tada istakao, to će biti prvi put da se Sabor održi na nekoj lokaciji van Patrijaršije i najavio da će na današnjoj sednici Sinoda biti izbarano i ime monaha koji će iz jevanđelje izvući jednu od tri koverte sa imenom kandidata za novog patrijarha.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata, a onda se izabrana imena stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači i monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Do sada su to bili kada su birani patrijarha Pavle i patrijarh Irinej, monah Antonije iz manastira Tronoše i otac Gavrilo iz manastira Lepavine.

Prema evidenciji predsednika Sinoda SPC, pravo glasa na Saboru imaće 39 arhijereja, dok mogućnost da budu izabrani ima 30 vladika.

Patrijarh Irinej preminuo je u novembru prošle godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo

    10. februar 2021 | 14:11

    Ako sledeci patrijarh bude Porfirije ili Irinej Backi onda Papa svecano dolazi u Srbiju, a to ne sme da se dozvoli.Papa i katolici imaju verovanje da kada Papa stupi nogom na neku teritoriju ona se smatra katolickom.Papa nije posecivao Rusiju i Srbiju.Kod nas je to zbog velike uloge koju je Vatikan imao u NDH.

  • Вукашин

    10. februar 2021 | 14:57

    Српски патријарси треба да се бирају у Пећи...

  • Snezana

    10. februar 2021 | 14:31

    Posle Patrijarha, gospodina PAVLA, ovo je sve lakrdija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA