≫ 

Danas je Sveti Trifun, praznik vinogradara: Veruje se da vreme pokazuje kakva će biti godina

Srpske porodice Svetog Trifuna slave kao krsnu slavu

  • 22
Sveti Trifun Sveti Trifun Foto: crkvenikalendar.com

Sveti Trifun velikomučenik je stradao za hrišćansku veru i Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen njemu. Sveti Trifun se smatra zaštitnikom mnogih zanata i onih koji iskreno vole i neguju hrišćansku ljubav.

Vinogradari posebno slave Svetog Trifuna, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari.

Na današnji dan vinogradari idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog perioda.

Vinogradari kažu da "valja" da se na današnji praznik poreže barem jedan čokot vinove loze i zalije vinom - da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko. Zbog ovog običaja, u istočnoj Srbiji Svetog Trifuna zovu i Orezač ili Zarizoj.

Srpske porodice Svetog Trifuna slave kao krsnu slavu. Mole mu se da zaštite polja od poplava, grada i raznih vremenskih nepogoda.

Veruje se da ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina. Ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Veruje se, takođe, da posle ovog dana zima polako počinje da popušta - to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i sneg počne da se topi.

Sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.

Dan zaljubljenih 

Običaj da se 14. februara slavi praznik zaljubljenih potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka.

Na Dan zaljubljenih, (Valentinovo), običaji su različiti i sve više se vezuju za potrošačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na Trifundan poštuje pretežno vekovna tradicija crkve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    14. februar 2021 | 08:06

    Vratite se ljudi, Bogu. Dan zaljubljenih nije praznik gde je obavezna kupovina poklona partneru, vidim koliko su ljudi opterećeni sa tim, čak pucaju veze ako se ne dobije poklon. Slavite Sv. Trifuna i volte se svaki dan.

  • Boža zemunac

    14. februar 2021 | 08:56

    SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE SVETOG TRIFUNA. ŽIVI BILI I BOG VAS ČUVAO. AMIN BOŽE DAJ.

  • Salamander

    14. februar 2021 | 09:18

    Danas je Sv, Trifun necemo li slaviti I katolicke svece,SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE,ŽIVELI!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA