≫ 

Čestitka srpske dijaspore za Dan državnosti: 230 mališana iz 7 zemalja kao jedan pevaju himnu

Učenici Dopunskih škola srpskog jezika iz 7 zemalja su na ovaj način pokazali da imaju jaku vezu sa zemljom svog porekla

  • 8
Počasna paljba, Kalemegdan Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Prilikom proslave školske slave Svetog Save, uz pomoć učenika i roditelja je realizovana ideja da virtuelni hor Srpske škole „Vuk“, u Tesaliji u Grčkoj otpeva Svetosavsku himnu, što je naišlo na sjajnu reakciju svih, kako učenika i roditelja, tako i članova srpske zajednice u Tesaliji, ali i srpske dijaspore uopšte. Baš zbog toga je nastavnica u Srpskoj školi u Volosu i Larisi, gospođa Ljubica Pokrajac došla na još jednu ideju.

- Došla sam na ideju da proširim krug učesnika na naše drugare iz ostalih Dopunskih škola u inostranstvu. Predložila sam koordinatorki da povodom Dana državnosti Republike Srbije otpevamo zajedno himnu „Bože pravde“ i tako na prikladan i trenutno jedini način obeležimo ovaj značajan praznik – izjavila je za Telegraf Ljubica Pokrajac.

Njenu inicijativu je sa zadovoljstvom podržala gospođa Biljana Bukinac, samostalni savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koja je od septembra 2018. godine raspoređena na poslovima koordinacije obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, sa sedištem u Frankfurtu na Majni.

Biljana je za Telegraf objasnila da obrazovno-vaspitni rad u inostranstvu organizuje pomenuto ministarstvo, uz podršku diplomatsko-konzularnih predstavništava. Ona je, konkretno, kao koordinator zadužena za 8 država - SR Nemačku, Grčku, Švajcarsku, Veliku Britaniju, Dansku, Norvešku, Belgiju i Južnoafričku Republiku. U tim zemljama koordiniše rad 36 nastavnika, koliko ih u svim pomenutim državama ostvaruje nastavu na srpskom jeziku.

- Ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu podrazumeva nastavu na srpskom jeziku i slobodne, odnosno vannastavne aktivnosti. Kako su naši učenici trenutno uskraćeni za učešće u vannastavnim aktivnostima, to je ideja o virtuelnom horu, u kome će učestvovati učenici iz zemalja za koje sam kao koordinator zadužena, prihvaćena. Moram da priznam da su sve koleginice i kolege oduševljeno prihvatile ovu ideju i pozdravile zajednički poduhvat – izjavila je Biljana.

Više od 200 mališana iz sveta peva srpsku himnu

Osim učenika iz Grčke i Nemačke, i to pokrajina Hesen, Berlin, Hamburg, Bavarska i Bremen, u ovom neverovatnom poduhvatu su učestvovali i učenici Dopunskih škola na srpskom jeziku iz Belgije, Danske, Norveške, Švajcarske, Belgije i Južnoafričke Republike.

Njih ukupno 230 iz 7 zemalja.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- Zahvaljujući trudu učenika i nastavnika, ali i roditelja, a pre svega koleginice Ljubice Pokrajac, ujedinila su se deca od severa do juga Evrope, pa i do Južne Afrike. Zahvaljujući savremenim tehnologijama ostvarili su zajednički nastup, a da se nikada nisu videli – objasnila je Biljana.

Ukupno 230 mališana su svim srcem otpevali srpsku himnu iz svojih domova u Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Belgiji, Norveškoj, Danskoj i Južnoafričkoj Republici i tako pokazali mnogima da su uspeli da održe jaku vezu sa zemljom porekla i iskažu joj poštovanje, makar na taj način.

- Kao i u svakom poslu, bilo je potrebno dosta vremena, truda i strpljenja da bi se ova ideja bila sprovedena u delo. Međutim, svi sati provedeni u preslušavanju pristiglih snimaka i njihovoj tehničkoj obradi, kao i u prepisci sa kolegama, koji su takođe uložili veliki napor u njihovom prikupljanju i prosleđivanju, krunisani su veličanstvenim video-nastupom naše dece. Sada je na publici da oceni njihov rad, a od mene kao nastavnice, svi imaju čistu peticu – iskrena je Ljubica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    15. februar 2021 | 08:19

    Srećan praznik Srbijo!!!

  • M.K.

    15. februar 2021 | 09:58

    💫❤Srecan praznik Sretenje Gospodnje i dan Drzavnosti Republike Srbije!❤ 🌺🍀🌹🇷🇸✨✨✨✨✨💫

  • 🇷🇸

    15. februar 2021 | 09:48

    Србија је вечна док су јој деца верна. Свака част децо, никада не заборавите ко сте и одакле сте. Живела Србија!! ❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA