• 21

Medved Uroš "objavio" prognozu: Čekali smo da vidimo da li će ugledati svoju senku i skratiti zimu

, Telegraf

Medved i njegova senka najavljuju proleće

  • 21
Zoološki vrt, medved

Medved Uroš Foto: Facebook/Zoološki vrt grada Beograda

U narodu se kaže da se na Sretenje sreću zima i leto. Veruje se da na ovaj dan mečka izlazi iz zimskog brloga. Ako je sunčano i ugleda svoju senku vraća se nazad u pećinu, jer će zima potrajati još šest nedelja, a ako senke nema proleće je na pragu.

Sudeći po ponašanju medveda Uroša, proleće nije na pragu. Meda je izašao sa prvim zracima sunca, popio je malo vode u svom novom domu u zoo vrtu, ali se vratio u svoju pećinu, piše RTS.

Koliko ima istine u našem verovanju da medved i njegova senka najavljuju proleće i da li možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je verovanje tačno, objasnio je doktor Jozef Ezveđ, veterinar u zoo vrtu u Beogradu.

- Po verovanju se misli da, ako medved ugleda svoju senku, zima će se nastaviti, ali se nadam da će medved ponovo izaći kasnije, jer je još rano jutro, a sigurno mu se sviđa u novom domu - istakao je veterinar.

Zbog drugačijih uslova u kojima medvedi žive u prostoru zoološkog vrta, možda ne možemo da se oslonimo na verovanje.

Naš medved Uroš je jutros izašao iz zimske pećine i uživao u jutarnjem suncu 🐻 Po narodnom verovanju, Sretenje je dan...

Objavljuje Zoološki vrt grada BeogradaNedjelja, 14. veljače 2021.

- To je narodno verovanje i kao i u svakom verovanju, sigurno postoji neka istina, ali medvedima u zoološkom vrtu nije baš za verovati, jer su uslovi drugačiji. Obezbeđeni su stan i hrana, nega i ljubav od posetilaca i zaposlenih - rekao je veterinar Jozef Ezveđ.

Dodaje da je rano jutro, da je tek sunce izašlo i da su se oglasile senice koje su prvi vesnici proleća. Čim one počnu da se oglašavaju, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, zna da je proleće blizu.

Video: Gužvanjac i na Torniku, zvanično počela ski sezona

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima