Medved Uroš "objavio" prognozu: Čekali smo da vidimo da li će ugledati svoju senku i skratiti zimu

Medved i njegova senka najavljuju proleće

  • 21
Zoološki vrt, medved Medved Uroš Foto: Facebook/Zoološki vrt grada Beograda

U narodu se kaže da se na Sretenje sreću zima i leto. Veruje se da na ovaj dan mečka izlazi iz zimskog brloga. Ako je sunčano i ugleda svoju senku vraća se nazad u pećinu, jer će zima potrajati još šest nedelja, a ako senke nema proleće je na pragu.

Sudeći po ponašanju medveda Uroša, proleće nije na pragu. Meda je izašao sa prvim zracima sunca, popio je malo vode u svom novom domu u zoo vrtu, ali se vratio u svoju pećinu, piše RTS.

Koliko ima istine u našem verovanju da medved i njegova senka najavljuju proleće i da li možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je verovanje tačno, objasnio je doktor Jozef Ezveđ, veterinar u zoo vrtu u Beogradu.

- Po verovanju se misli da, ako medved ugleda svoju senku, zima će se nastaviti, ali se nadam da će medved ponovo izaći kasnije, jer je još rano jutro, a sigurno mu se sviđa u novom domu - istakao je veterinar.

Zbog drugačijih uslova u kojima medvedi žive u prostoru zoološkog vrta, možda ne možemo da se oslonimo na verovanje.

Naš medved Uroš je jutros izašao iz zimske pećine i uživao u jutarnjem suncu 🐻 Po narodnom verovanju, Sretenje je dan...Objavljuje Zoološki vrt grada BeogradaNedjelja, 14. veljače 2021.

- To je narodno verovanje i kao i u svakom verovanju, sigurno postoji neka istina, ali medvedima u zoološkom vrtu nije baš za verovati, jer su uslovi drugačiji. Obezbeđeni su stan i hrana, nega i ljubav od posetilaca i zaposlenih - rekao je veterinar Jozef Ezveđ.

Dodaje da je rano jutro, da je tek sunce izašlo i da su se oglasile senice koje su prvi vesnici proleća. Čim one počnu da se oglašavaju, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, zna da je proleće blizu.

Video: Gužvanjac i na Torniku, zvanično počela ski sezona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srđan

    15. februar 2021 | 12:08

    Moja žena izašla u dvorište, videla senku i vratila se u kuću. Biće još zime. 🙂

  • Goca

    15. februar 2021 | 11:49

    Ne verujem Urosu. Cekam da Gordana izadje....do sad je bila samo mecka Gordana 🙃

  • Milan

    15. februar 2021 | 12:38

    Cinimi se da meda Uroš može bolje da ogodi vremensku prognozu od naših metereologa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA