≫ 

Priština zabranila ekipi RTS da pređe Jarinje, Kancelarija za KiM osudila postupak

Emisija "Pravo na sutra" posvećena je životu na Kosovu i Metohiji i emituje se utorkom na Drugom programu RTS-a

  • 11
Policija, Jarinje, FK Crvena zvezda Foto: Telegraf

Ekipa RTS-a koja je službeno krenula na Kosovo i Metohiju zaustavljena je na administrativnom prelazu Jarinje, a kosovska policija joj satima ne dozvoljava ulazak.

Urednica emisije "Pravo na sutra" Svetlana Vukmirović kaže da je ekipa na Jarinje stigla oko 12.30, a da su pripadnici kosovske policije rekli da se za njihov ulazak čeka odgovor iz ministarstva inostranih poslova u Prištini.

Vukmirović podseća da to nije prvi put da policija na prelazu zaustavlja istu ekipu RTS, ali je u prethodne dve godine blokada trajala između pola sata i sat vremena.

Ona je dodala da će ekipa RTS-a tokom večeri i noći ostati na prelazu Jarinje.

Emisija "Pravo na sutra" posvećena je životu na Kosovu i Metohiji i emituje se utorkom na Drugom programu RTS-a.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osudila postupak

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje pokušaj privremenih institucija u Prištini da ekipi Radio televizije Srbije onemoguće ulazak na teritoriju pokrajine i od evropskih predstavnika traži da se jasno odredi prema takvoj politici.

- Ovo je treći slučaj u nizu da kosovska policija ne dozvoljava novinarima iz centralne Srbije da izveštavaju sa Kosova i Metohije - navodi u saopštenju dostavljenom medijima Kancelarija za KiM.

U saopštenju podsećaju na prethodne slučajeve kada je ekipama RTV Pinka i RTV Krajeva zabranjen prelazak preko administrativne linije na Jarinju, a novinari tih redakcija bili suočeni sa višesatnim, neosnovanim proverama od strane kosovske policije, da bi zatim bez obrazloženja bili sprečeni da obave svoj novinarski zadatak.

Kroz isti tretman od juče poslepodne prolaze i novinari RTS-a koji snimaju serijal "Pravo na sutra" o otetoj i uzurpiranoj imovini na KiM, navodi se u saooštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i o ovom najnovijem kršenju prava na slobodu kretanja, prava na slobodu izveštavanja i informisanja s kojim su se suočili novinari RTS-a, obavestiće administraciju EU u Briselu, a od evropskih predstavnika očekuje da se jasno odrede prema politici zabrana i rampi koju sprovode institucije u Prištini i omoguće medijima iz centralne Srbije da nesmetano, bez pritisaka, maltretiranja i zastrašivanja obavljaju svoj novinarski zadatak.

- Da li ovakve zabrane zapravo služe da se spreči da istina o dešavanjima na Kosovu i Metohiji bude dostupna široj javnosti - pitaju u saopštenju, te konstatuju da je nedopustivo da novinari bilo koje medijske kuće imaju tretman kakav prethodnih dana imaju mediji iz centralne Srbije koji pokušavaju da izveštavaju sa prostora Kosova i Metohije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ABc

    16. februar 2021 | 02:06

    Kako to nemogu na deo drzave Srbije, tako kaze glavni i odgovorni, nije on njima dao drzavu, granicni prelaz, tablice, pozivni, sudstvo, skinuo barikade sa mosta u K Mitrovici, itd itd.

  • Dara

    15. februar 2021 | 23:51

    Pa kako kad je Kosovo srpsko..nedaju u srbiju...

  • Zeljko ex JSO

    16. februar 2021 | 07:41

    Zabrinuti olosu tranzit kroz Srbiju a ono sto ih ima proterati u albaniju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA