• 11

"Od jutros masakr u centru Niša": Burne reakcije na posečeno drveće, a koji plan se krije iza toga?

, Telegraf

Kako tvrdi gradonačelnica Niša, uklanjanje jelki i još nekoliko stabala, predviđeno je projektom uređenja Trga kralja Milana čiji je autor Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu

  • 11

Radnici komunalnog preduzeća "Medijana" od jutros seku drveće na Trgu kralja Milana i u Ulici 7. jula u Nišu, što je izazvalo pravu buru na društvenim mrežama, jer mnoge Nišlije smatraju da gradu ionako manjka zelenilo.

Najviše ih je dirnulo obaranje triju jelki koje su se nalazile na centralnom delu Trga, i tradicionalno kićene za Novu godinu, ali su reagovali i zbog breze koja je rasla naspram njih kao i zbog krčenja dela drvoreda u Ulici 7. Juli.

Od jutros masakr u centru Niša“, „Ionako smo disali na škrge, sad nam trebaju gas maske“, „Sramota, to su jelke našeg detinjstva“.... samo su neki od komentara ostavljenih ispod fotografija oborenog drveća.

Međutim, kako tvrdi gradonačelnica Dragana Sotirovski, a što se vidi i na planovima nadležnih gradskih službi, uklanjanje jelki i još nekoliko stabala, predviđeno je projektom uređenja Trga kralja Milana čiji je autor Građevinsko arhitektonski fakultet u Nišu.

- Sve što se radi je po projektu za uređenje ovog dela grada ali Nišlije treba da znaju da ozbiljno pristupamo ozelenjavanju i iz estetskih, ali i razloga zaštite životne sredine. Nedavno je u Gornjomatejevačkoj ulici zasađeno 165 kedrova, zasadili smo i 1.500 stabala belog javora, pripremamo još dva parka, jednog na parceli u Gornjomatejevačkoj ulici kao i u Mokranjčevoj čiji su stanari to tražili – kazala je niška gradonačelnica.

Istakla je da se paralelno radi i na drugim projektima radi rešavanja problema zagađenog vazduha.

- Aplicirali smo za sredstava kako bi kotlarnica Univerziteta prešla sa uglja na gas, a cilj nam je da i u skladu sa novcem koji budemo obezbeđivali, i ostale koje zagađuju vazduh pređu na čistije gorivo – objasnila je Sotirovski.

Projektanti smatraju da drveću tu nije mesto

Komentarišući seču stabala, ona je kazala da Trg mora da se završi u skladu sa projektom.

- Uklanja se drveće za koje oni koji su projektovali novi izgled Trga smatraju da mu tu nije mesto. Što se tiče nekih stabala koja će biti uklonjena iz Ulice 7. jula, to je neophodno kako bi se omogućio ulaz u garažu koja se tamo gradi – objasnila je Sotirovski.

Radovi na uređenju Trga kralja Milana započeti su sredinom 2019. za šta je obezeđeno 218 miliona dinara. Projektom koji je uradio Građevinsko arhitektonski fakultet predviđeno je izmeštanje parkinga kod Tvrđavskog mosta, i povezivanje Trga sa ulicom 7. juli u jedinstvenu celinu. Njihovi stručnjaci su prilikom najave radova kazali da se Trg uređuje po uzoru na Trg Svetog Marka u Veneciji jer je on slične veličine.

Bivši gradski urbanista Nikola Lečić je tada kazao da je cilj da se dobije „čist prostor“ koji bi omogućio kontinuitet u pešačkim komunikacijama od istoka ka zapadu i severa ka jugu, te da će ovo područje biti namenjeno različitim manifestacijama. On je tada najavio da će biti uklonjeno 13, a da će se zasaditi 58 stabala čime bi na ovom mestu bilo 233 drveta.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovafut

    Tamo i u jednom nasem malom mestu,lipe koje su bile zasadjene jos 1928 godine ... posekose ih jer navodno mogu da se polome i da nekog povrede .... vesic poceo da se pojavljuje po celoj Srbiji cini mi se 😔😔😔

  • Ris

    I onako je Niš u vrhu zagađenosti vazduha, zato i seku drveće radi boljeg provetravanja. Ma stručni ljudi u pm.

  • Mili

    Jedino lepo na tom trgu bile su te jelke.Kako nisu mogli da naprave projekat sa njima? Stvarno je ono,što južnije to tuznije u svakom pogledu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima