Sutra se bira novi patrijarh: Vladike pristižu u Beograd, evo gde su smešteni, ali i ko neće doći

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije

  • 20
Bozicna liturgija u Hramu Svetog Save, Bozic

FOTO: ATA Images

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan sutra u kripti Hrama svetog Save sa početkom u 12 sati, a pre toga u 9 časova biće održana sveta liturgija sa prizivom svetog duha,uobičajna za početak svakog Sabora, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji SPC.

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru neće prišustvati episkop australijsko novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv pandemije kovida, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja, a upitno je i prisutstvo vladike vranjskog Pahomija koji je nedavno oboleo od korone.

Dolazak vladika se očekuje i tokom dana, a kako je rečeno Tanjugu deo njih će biti smešten u Patrijaršiji, a ostali po sopstvenom izboru.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne uzaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je nadpolična vecćina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Po navodima pojedinih medija Jovan Radosavljević će biti monah koji će apostolskim žrebom birati između trojice kandidata za 46. poglavara SPC.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    17. februar 2021 | 12:58

    Moćan narod i moćna SPC zaslužuje časnog,mudrog i poštenog Patrijarha koji će biti izabran po božjoj volji.

  • Žika

    17. februar 2021 | 12:40

    Jesam li ja pogrešno razumeo? Patrijarha biraju kao "uzmi račun dobi stan" ili "loto".

  • Kop

    17. februar 2021 | 13:03

    Ko god bio važno je da poznaje Srpsku istoriju jer bez nje nema ni buducnosti.Važno je da ujedini sve srbe ma gde živeli.🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA