≫ 

Objavljena fotografija iz Hrama u trenutku proglašenja novog patrijarha: Oglasila se SPC

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

  • 8
Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije Foto: spc.rs

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog, saopštila je SPC.

- Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. Patrijarh srpski. Njegovu Svetost Patrijarha srpskog Porfirija daruj Gospode Svojoj Svetoj Crkvi u miru, zdrava i čitava, časna, dugovječna i da pravilno upravlja riječju Istine Tvoje! Dostojan, na mnoge godine! Dostojan! - navodi se na sajtu SPC.

Zelena boja jeste boja koja je simbol nade na večno spasenje, simbol Duha Svetog. Patrijarsi se potpisuju zelenim mastilom. A, manDija znači ne mantija, već mandija patrijarha, jeste zelena što je simvolika da crkvom upravlja Duh Sveti, objasnio je jedan sveštenik za Telegraf.

Novoizabrani Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije (Perić) rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke.

Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je blažene uspomene Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Novi patrijarh Porfirije ogrnut je posle proglašenja zelenim plaštom, koji inače poglavar SPC i episkopi nose kad ulaze u hram pred početak liturgije, u nekim momentima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja. U rukama drži krst i žezal.

Video: Vladika Porfirije izabran za 46. patrijarha SPC

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    18. februar 2021 | 16:48

    Oče naš,Koji si na nebesima,da se sveti ime Tvoje;da dođe Carstvo Tvoje,da bude volja Tvoja,kako na nebu tako i na zemlji,amin!

  • slađa

    18. februar 2021 | 16:50

    Vama je Gospod poručio da pozlata, saten i svila ne pobeđuju Zlo. Napravili ste ne jednu grešku, već više katastrofalnih grešaka. To što je jedan dan sunčan i lep, a u ruke kriminalaca i izdajnika stavljate ordenje, a na tron Svetog Save politički izabranog patrijarha, kako vi mislite da vršite jevanđeosku službu i borite se protiv Zla. Mislite da ću to ja raditi umesto vas, dok vi uzimate novac i ponude od lopova i razbojnika. Moraćete da se pokajete za sve ovo do sada i to na teži način. Arhangel Mihajlo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA