≫ 

Zaboravljeni snimak patrijarha Porfirija koji peva četničku pesmu: "Šta se ono na Dinari sjaji"

Tada mitropolit Porfirije se na momente pridružuje pevačima

  • 18
Mitropolit Porfirije Printskrin: Youtube/Oluja 1995

Snimak na kom je novoizabrani patrijarh SPC Porfirije i na kom svweštenstvo peva četničku pesmu "Šta se ono na Dinari sjaji" objavljen je pre pet godina. Kako se čuje, snimak je nastao u Čikagu.

Tada mitropolit Porfirije se na momente pridružuje pevačima.

"Zbogom ostaj mala kod ovaca, a ja odoh preko Donjeg Lapca, ne daj mala da te ljube deca, već ti čekaj mene mitraljesca, šta se ono na Dinari sjaji, Đujićeva kokarda na glavi, sa Dinare sinuće sloboda, doneće je Momčilo vojvoda."

Podsetimo, Porfirije Perić izabran je za 46. poglavara SPC. Prethodno je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski, kao četvrti mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

Vanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govori grčki i engleski, a služi se ruskim jezikom.

U čin male shime zamonašio ga je, na Tominu nedelju, 11. aprila 1986. godine, njegov duhovni otac, tada jeromonah dr Irinej (Bulović), sadašnji Episkop bački. Iste godine, episkop raško-prizrenski Pavle (Stojčević), potonji patrijarh srpski, rukopoložio je monaha Porfirija u čin jerođakona u manastiru Svete Trojice u Mušutištu 23. juna 1986. godine.

Na inicijativu episkopa Porfirija u manastiru Kovilj formirane su četiri terapijske zajednice za lečenje od bolesti zavisnosti, pod nazivom Zemlja živih. Od osnivanja prve zajednice 2005., do početka 2021. godine, kroz ova jedinstvena lečilišta u kojima su znanja i veštine medicinskih nauka isprepletane sa vekovnim pravoslavnim duhovnim iskustvom, prošlo je gotovo 4.000 štićenika.

Video: Mudre misli novoizabranog patrijarha SPC Porfirija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    18. februar 2021 | 18:44

    Jeste li već počeli sram vas bilo... Držite se vi zadruge i parova...

  • Mako

    18. februar 2021 | 18:09

    I šta je tu loše ? Bravo vaša Svetosti .

  • Dejan

    18. februar 2021 | 17:53

    Pa šta? Da nije možda trebao zapjevati neku pjesmu od tompsona....?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA