≫ 

Državni funkcioneri opraštaju se od Balaševića: "Nema suza, dragi naš Đole"

Balašević je danas preminuo u KCV, gde se lečio od upale pluća

  • 2
Đorđe Balašević Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Đorđe Balašević bio je simbol Novog Sada, grada u kome je odrastao, stvarao i koji je u toliko pesama opevao.

Ovaj grad danas sigurno najviše tuguje zbog vesti o smrti čuvenog pevača.

Sa Balaševićem se oprostio i gradonačelnik Miloš Vučević.

- "Naposletku, ti si dobro znala ko sam ja, otkud sad te suze, moja mila... ", rekao si jednom, i da, naposletku, moj veliki Đole, bio si u pravu - svi smo mi dobro znali ko si ti, da si ti taj novosadski večiti mladić, onaj uvek nasmejani dečko, koji nas je svojim neponovljivim duhom toliko često zasmejavao, ali nam i mamio suze. Da, mi znamo ko si ti - onaj koji je uhvatio dušu našeg grada i onaj koji je bio jedan od retkih sa srcem da o toj duši može tako lepo da peva. Zato nema suza, dragi naš Đole, jer legende nikad ne umiru. Tvoji stihovi će zauvek lutati ulicama našeg grada, biće u srcima zaljubljenih na obali Dunava, biće na usnama nekih novih provincijalki dok one ne slete niz hodnik Studenjaka, odzvanjaće Čivutskim vrtom i spominjaće se i na Svetog Jovana i na Bogojavljensku noć. Mirno spavaj, druže naš, velikani nikad ne umiru. Novi Sad će te zauvek pamtiti - napisao je Vučević.

Saučešće porodici uputili su i drugi političari. Među njima je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Balaševiću dugujemo mnogo, a njegove pesme pamtićemo večno, jer umetnost ne poznaje vreme, ne poznaje granice i nikada ne prestaje. U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime izražavam duboko saučešće porodici Balašević - saopštila je premijerka.

Oprostio se i Dačić

Predsednik Skupštine Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici preminulog kantautora Ðorđa Balaševića.

- Ðorđe Balašević bio je umetnik koji je umeo da oslušne sve nas, a mi smo ga pratili, pevajući njegove pesme koje su ostale odane traganju za mogućnostima da naš jezik progovori na nov, suptilniji i izrazitiji način - naveo je Dačić.

Ostaće upamćen i kao izvrstan i provokativan pesnik, ikona grada Novog Sada i ljubav Beograda, napisao je Dačić i dodao: "Izvođač, pesnik i mudri mislilac čije smo pesme pevali prateći ga dušom i srcem".

- Srpska kulturna scena je izgubila još jednu mudru i samosvesnu glavu iz generacije pedesetih i šezdesetih, koji su je održavali na evropskom i svetskom nivou, istovremeno svesnih na kojem jeziku pevaju i kojem jeziku služe - napisao je Dačić u telegramu saučešća porodici Đorđa Balaševića.

Balašević je danas preminuo u KVC, gde se lečio od upale pluća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cro5fd

    19. februar 2021 | 19:50

    r.i.p. legendo dok moje srce kuca u meni zivis i ti...tuzna je cijela Hrvatska koja te voli i obozava tvoje stihove....

  • Steva

    20. februar 2021 | 13:51

    Samo da vas podsetim da se Balašević celog života borio protiv ovakvih kao što su ovi političari koji sada šalju telegrame!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA