≫ 

Stigle AstraZeneka vakcine. Vučić: Jedina smo zemlja koja na raspolaganju ima 4 vakcine

Osim ove, do kraja februara u Srbiju bi trebalo da stigne još 88 hiljada Fajzerovih vakcina, a prošle nedelje stiglo je i 500.000 kineskih

  • 28

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas na aerodromu "Nikola Tesla" avion kojim su u Srbiju dopremljene vakcine kompanije AstraZeneka.

Avion je sleteo malo pre 8 časova.

- Ovim avionom iz Istanbula je stiglo 150.000 AstraZeneka vakcina i mi uz UAE postajemo jedina zemlja u svetu koja ima 4 vakcine na raspolaganju - rekao je predsednik Srbije i zahvalio svojim evropskim i svetskim kolegama na saradnji.

- Za ovo je bilo potrebno mnogo truda, naših prijatelja iz Ujedinjenog Kraljevstva i nas, ja sam molio Borisa Džonsona i mnoge druge u britanskim organima vlasti, hvala im na pomoći i hvala im na tome što su želeli da nas čuju. I hvala im što "Astrazeneka" vakcine stižu mnogo pre nego u mnogim zemljama - rekao je predsednik.

Rekao je da je cena za ove vakcine apsolutno najpovoljnija i da su se i AstraZeneka i Oksfordski institut odrekli profita.

- Naši ljudi širom Srbije će već od sutra moći da se vakcinišu ovom vakcinom - dodao je.

Uputio je apel građanima da se čuvaju, podsetio da je tek oko 100.000 njih zaista u ovom trenutku zaštićeno, jer prava zaštita nastupa tek kada se oni revakcinišu.

- Tek od nekog 10. marta bi trebalo da osećamo blagodeti vakcinacije, jer ćemo, ako bude išlo kako smo planirali, premašiti dovoljan broj revakcinisanih i zaštićenih građana - izjavio je predsednik Srbije.

Rekao je da će ono što Srbija dobije iz Kovaks programa biti dragoceno, ali da ćemo mi do tada sa cepivima koja su do sada stigla u Srbiju vakcinisati oko 20 odsto punoletnih građana.

- Do prve polovine marta bi trebalo da nam stigne oko 100.000 AstraZeneka vakcine iz Kovaks programa - rekao je.

O donaciji vakcina Crnoj Gori

Predsednik Srbije rekao je da su građani Crne Gore zaslužni za to što su dobili vakcinu od Srbije, jer su to, kako je rekao, naša braća i prijatelji.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što se, kako je navedeno, politički akteri u Crnoj Gori svađaju ko je zaslužan za nabavku vakcine u toj zemlji.

- Naša je obaveza sa delimo dobro i zlo sa njima i ako možemo da pomognemo, pomagaćemo i oni bi nama da su u toj sitauciji. Ne želim da ulazim u političke priče, niti me zanimaju, kao što sam danas zahvalan britanski i indijskim prijateljima, i oni su zahvalili nama, mi bismo se sutra zahvalili njima za neku drugu situaciju, to je normalno - kazao je Vučić i dodao da ako vam brat, prijatelj i komšija nisu zadovoljni, da onda ni vi ne možete da budete zadovoljni.

Vakcina AstraZeneka Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Tako da u te stranačke priče ne mogu i ne želim da ulazim - poručio je.

Vakcina otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Indije

Isporukom vakcina protiv virusa korona britansko-švedske kompanije "AstraZeneka" proizvedene u Indiji, otvara se novo poglavlje u prijateljskim i bliskim odnosima Srbije i Indije, rekao je otpravnik poslova u ambasadi Indije u Beogradu Vidžej Kumar.

- Srbija je prva zemlja u regionu koja je nabavila vakcine iz Indije. Isporuka ovih vakcina dogovorena je u razgovorima naših dveju vlada - rekao je Kumar.

Podsetio je na izjavu indijskog premijera Narendre Modija da će ta zemlja svoje kapacitete za proizvodnju vakcina protiv korona virusa staviti na raspolaganje drugim državama širom sveta.

Astra Zeneka Printskrin: Tanjug

- Današnja isporuka potvrđuje to opredeljenje, iako i u Indiji postoje potrebe za ogromnim količinama vakcine - rekao je indijski diplomata i dodao da je vakcinu razvila kompanija "AstraZeneka", a da ju je proizveo indijski Institut za serume.

Primetio je da Srbija uspešno sprovodi masovnu imunizaciju protiv virusa korona i istakao da je uspešno podnela ekonomski udar globalne pandemije kvid-19.

Kumar je u ime Indije, Srbiji u njenim građanima poželeo prosperitet i dobro zdravlje.

Do kraja meseca bi trebalo da stigne još 88 hiljada Fajzerovih vakcina

Osim te, do kraja februara u Srbiju bi trebalo da stigne još 88 hiljada Fajzerovih vakcina, a prošle nedelje stiglo je i 500.000 kineskih.

- Do kraja meseca ćemo imati ukupno 2 miliona doza vakcina kojima će biti vakcinisano milion građana - rekao je nedavno predsednik Srbije.

Video: Vakcina AstraZeneka stigla u Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trange-frange

    21. februar 2021 | 08:32

    Ma idi, bas smo uspesni! Prosto covek da skace od srece, kako mi dobro zivimo! Kakva bre Svajcarska, Norveska... ovo je raj na zemlji!

  • Maki

    21. februar 2021 | 09:14

    4 doze za ispitivanje na Srbima zamorčićima.

  • Novosadjanin

    21. februar 2021 | 09:12

    Sve više i više verujem da je Srbija postala poligon za testiranje vakcina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA