≫ 

Brnabić: Studentske poliklinike neće biti ukinute

Ukidanje studenstkih poliklinika predviđeno je Masterplanom o reorganizaciji zdravstvenih ustanova, javna rasprava o njemu završava se danas

  • 3
Studentska poliklinika Foto: Google Maps

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, uoči protesta studenata protiv ukidanja studentskih poliklinika, da ove zdravstvene ustanove "neće biti ukinute", jer predstavljaju jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata.

Brnabić je istakla da je ukidanje studentskih poliklinika bio predlog u okviru master plana Ministarstva zdravlja, ali da je konačna odluka da neće biti njihovog ukidanja.

- U petak sam imala sastanak sa Krovnom organizacijom mladih Srbije, trudimo se da sa njima imamo redovne susrete na kojima razgovaramo o širokom spektru tema, i upravo su mi oni ukazali na važnost studentskih poliklinika - rekla je Brnabić za TV Hepi.

Ističe da studentske poliklinike u Srbiji imaju dugu tradiciju i da su jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata u Srbiji, ali i u Evropi i nešto na šta bi trebalo da budemo ponosni.

Premijerka navodi da će se u narednom periodu upravo zbog toga raditi na unapređivanju studentskih poliklinika.

Ukidanje studentskih poklinika predviđeno je Nacrtom plana za optimizaciju mreže zdravstvene zaštite - Masterplan, a tim povodom se danas završava javna rasprava.

Njime je predviđeno da one budu pripojene domovima zdravlja. To bi značilo da bi samo u Beogradu 90.000 aktivnih kartona bilo "prebačeno" u Dom zdravlja Vračar, koji brine o 50.000 Beograđana. I tako redom u Nišu, Novom Sadu...

Epidemiolog Studentske poliklinike u Beogradu i član sindikata ove institucije dr Mila Paunić rekla je prošle nedelje za naš portal da studenstke poliklinike trebalo da ostanu ovakve kakve jesu, da se razvijaju, a razlog više je što će i reforma obrazovanja doneti još više stranih studenata.

Pokušali smo da objasnimo da to nije dobra ideja, da je zdravstvena zaštita studenata dobro organizovana, da će biti studenti uskraćeni za mnoge zdravstvene usluge koje u ovom momentu mogu da ostvare zbog zdravstvenih problema. U diskusiji nam je rečeno da smo mi relikt prošlosti što naravno nije tačno. Oni koji su to rekli ne prate baš naš rad... Mi pratimo jer se time bavimo, i znamo da se svuda u svetu studentske poliklinike razvijaju. Naprotiv i studentski domovi se obogaćuju novim sadržajima, kampusi, imaju psihološku podršku. Studenti su pod velikim pritiskom, ne samo u Srbiji nego svuda, to su velike obaveze - kaže dr Mila Paunić za Telegraf.rs.

Kako bi se odbranile studentske poliklinike pokrenuta je peticija, a zakazan je i skup za danas ispred beogradske u Krunskoj ulici.

Video: Brnabić: Želimo da gradimo mostove bratstva sa Crnom Gorom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    22. februar 2021 | 10:05

    "Studenti su u pravu"

  • JS

    22. februar 2021 | 11:46

    Nije idgovorila da li da dižem Bunu za Zavod za bolesti pluča i tuberkulozu? Jesu li odustali od tog placa i zgrade, gde će ti pacijenti da dobiju zaštitu i negu, svoju terapiju? Pravo mesto za obolele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA