≫ 

U Arilju 65 odsto zaraženih, ali neće biti uvođenja vanredne situacije: Predsednik objasnio odluku

Za vikend bilo 129 inspekcijskih kontrola, nije pala nijedna kazna

  • 1
Arilje, Štab za vanredne situacije Predsednik opštine Arilje Predrag Maslar / Printscreen Facebook/ Lokal Info

Predsednik opštine Arilje Predrag Maslar rekao je nakon održane sednice lokalnog Štaba za vanredne situacije da ipak nije doneta odluka o uvođenju vanredne situacije u toj opštini koja u proteklim danima beleži 65 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih građana.

- Na Kriznom štabu smo ustanovili da je broj novoinficiranih u opadanju u odnosu na prethodne dane - rekao je za Lokal info navodeći da su ohrabreni tim podacima:

- Nadamo se da će se popraviti epidemiološka situacija, zbog čega još uvek nismo uveli vanrednu situaciju, što ne znači da nećemo. Nova sednica Kriznog štaba je u sredu u 20 časova. Pomno ćemo pratiti šta se dešava na teritoriji naše opštine i ukoliko dođe do pogoršanja, vrlo verovatno ćemo uvesti vanrednu situaciju.

Maslar je rekao i da je pooštren inspekcijski nadzor, te da je u toj opštini minulog vikenda bilo 129 kontola, ali nijedna nepravilnost.

- Ako ne bude nepravilnosti, neće biti kažnjavanja - rekao je.

Iako je porast zaražavanja evidentan, o izvorima zaraze ne postoje zvanični podaci.

- Neka nezvanična razmišljanja su da postoje kućne žurke i proslave. I sa zimovanja je došao veći broj ljudi, zaražene su čitave porodice. Došlo je širenja potom. Za sada je stav Kriznog štaba da pratimo situaciju, i da školama damo predlog da se pređe na onlajn nastavu ukoliko dođe do pogoršanja. Za poslednjih nekoliko dana imamo 30-ak zaraženih u svim osnovnim školama na teritoriji opštine i pet srednjoškolaca - rekao je on.

"Popustili smo, korona nije prestala vakcinacijom"

U vezi sa izvorima zaraze izjasnio se i direktor Doma zdravlja Željko Milosavljević koji je rekao da se jednak broj zaraženih nalazi u različitim starosnim grupama.

- Pokušavao sam da nađemo neki izvor zaraze, međutim gledajući starosnu strukturu, isti nam je broj zaraženih 50+ i onih od 15 do 30 godina, tako da ne mogu da kažem ni da su krive žurke ni izlasci, ali mogu da kažem da smo popustili,  kad izađete u grad vidite da niko ne nosi masku. Apelujem na sve da i dalje nosimo masku. Vakcinacijom nije prestala borba protiv korone ni korona kao bolest - rekao je.

Ujedno, izneo je rezultate zbog kojih se epidemiološka situacija u Arilju našla u žiži interesovanja javnosti.

Arilje, Štab za vanredne situacije direktor Doma zdravlja Arilje Željko Milosavljević / Printscreen Facebook/ Lokal Info

- Jesmo možda na prvom mestu u republici. Prošle nedelje od 15. do 21. zaključno sa jučerašnjim danom od 307 testiranih imali smo 201 pozitivnog. To je između 60, 70 odsto. Danas nam je taj broj u opadanju, tako da imamo samo 18 zaraženih od 37 testiranih - kazao je navodeći i da je do sada u toj opštini vakcinisano 1.383 građana, dok je drugu dozu primilo nešto više od pola, njih 701.

U vezi sa neželjenim dejstvima kazao je da nije bilo ozbiljnijih reakcija.

- Nije mi poznato neko ozbiljnije neželjeno dejstvo. Uvek tu postoji od bola na mestu uboda, pa do malo nesvestice, vrtoglavice, pada pritiska... ali to su sve simptomi koji se javljaju prilikom svakog davanja injekcije, da ne kažem vakcine.

Milosavljević je naveo i da od sutra počinje vakcinisanje Astra Zenekom, te da dosad ima 36 prijavljenih.

- Neko se prijavio pre dva meseca, pa nije pozvan, neko se prijavio juče, pa je pozvan. To ne zavisi od nas, dobijamo spiskove kad i građani. To se odlučuje preko eUprave i mi dobijamo vakcine za te ljude - rekao je apelujući na razumevanje sugrađana koji se prema njegovim navodima brinu ukoliko čekanje na poziv za vakcinaciju potraje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA