• 5

Nova pravila: Ko ne očisti dimnjake u Jagodini, a greje se na ugalj - platiće veliku kaznu

Od ukupnog broja požara, 34 su bila u Jagodini, gde su se sa centralnog grejanja prošle godine, "na lični zahtev", isključila 104 korisnika

  • 5
Odžak

Foto: Pixabay

Zbog sve učestalijih požara na stambenim objektima i prelaska velikog broja domaćinstava sa centralnog grejanja na grejanje čvrstim gorivima, Jagodina je donela odluku kojom se dimnjačari i vlasnici kuća obavezuju na striktno poštovanje mera u ovoj oblasti, uz novčane kazne od 50.000 do 200.000 dinara.

Neadekvano održavanje ložišta, grejnih tela i instalacija, uz ljudski faktor, najčešći su uzrok požara na stambenim objektima u Pomoravskom okrugu, kojih je u poslednja tri meseca bilo 83, jedno lice je izgubilo život, a tri su povređena, izjavio je komadant Vatrogasno spasilačkog bataljona u Jagodini Saša Ignjatović, prenosi Tanjug.

Od ukupnog broja požara, 34 su bila u Jagodini, gde su se sa centralnog grejanja prošle godine, "na lični zahtev", isključila 104 korisnika, stoji u izveštaju Gradske toplane, a oko 1.000 poslednjih nekoliko godina i prešli su na drugi vid grejanja, najviše drva i ugalj.
U cilju obezbeđivanja ispravnog funkcionisanja dimovodnih i ložnih objekata i uređaja, preventive zaštite života i imovine od požara, ubuduće jednom mesečno, obavljaće se kontrola i čišćenje dimnjaka i ložišta u objektima za masovno spremanje hrane u Jagodini, stoji u odluci Skupštine grada.

Čišćene je i dva puta od 15. oktobra do 30. aprila dimnjaka za parno i etažno grejanje stambenih prostorija privatnih lica, jednom mesečno za zajedničko grejanje u stambenim i poslovnom prostorijama.

Vlasnici objekata dužni su omogućiti ulaz u prostorije i prilaz dimovodnim i ložišnim objektima, a izvođači radova, dimnjačari ili preduzeća koja su ovlašćena da to rade, dužni su da to trajno rade u propisanom obimu i kvalitetu dimnjičarskih usluga.

U suprotnom kazne su od 50.000 do 200.000 dinara, a odgovornog lica od 5.000 do 50.000 dinara.

U odluci stoji da će nadzor vršiti Gradska uprava za inspekcijski nadzor grada.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sta reci

    Jos da uvedu kazne i onima sto loze na otpad tipa stare stolarije, smeca, guma.. pa da udahnemo punim plucima..

  • Brundo

    Najgori nacin grejanja.Nas ugalj je pun sumpora.

  • ???

    Nesnosan smrad je od loseg uglja i sto ljudi bacaju svasta u kotao!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima