• 4

Dr Jovanović o pooštravanju mera i da li je moguće dvaput preležati koronu

Istakla kakvo je mišljenje medicinskog dela Kriznog štaba u vezi sa pooštravanjem mera i svoj stav u vezi obolevanjem od kovida dva puta

  • 4
Tanja Jovanović

RTS Printscreen

Virusolog Tanja Jovanović izjavila je danas da je medicinski deo Kriznog štaba doneo neke preporuke za pooštravanje mera i istakla da je do povećanja broja obolelih od korona virusa došlo zbog nepoštovanja mera.

- Ne postoji odgovornost ni na individualnom ni na kolektivnom nivou i sve dok se ovako ponašamo broj obolelih će rasti - rekla je Jovanović za RTS.

Ona je ukazala na značaj masovne vakcinacije i apelovala na građane da poštuju mere kako bi se uspostavila kontrola nad epidemijom.

Prema njenim rečima, problem pravi dugotrajna cirkulacija virusa u populaciji, jer virus "želi da opstane u sredini", a nepoštovanjem mera se povećava njegova transmisija.

Zbog toga se, kako je navela, javljaju nove mutacije do akumulacije mutacije i promena nekih osobina virusa.

- Registrovali smo tri preteća soja virusa, kod nas je od tih pretećih britanski soj, on se promenio u onoj strukturi koja omogućava virusu da uspešno inficira ćeliju, da uspešno uđe u ćeliju, razmnoži se i oslobodi se iz nje - rekla je Jovanović.

Kako je objasnila, ishod takve promene virusa je povećana količina u respiratornim sekretima koji se izlučuju u spoljašnju sredinu i zbog toga je transmisija mnogo veća.

Jovanović napominje da nije pokazano da mutirani virus utiče na težinu kliničke slike, ali da se lakše prenosi i zarazniji je.

Ona je naglasila da testovi koji se koriste za dijagnozu infekcije i za vakcine nisu pokazali da je smanjena efikasnost vakcina koje su registrovane u Srbiji.

- Za ''Fajzerovu'' vakcinu je prilično dobro dokumentovano, za ostale nemamo kompletno obrađene podatke, ali imamo za ''Sputnjik'' i za kinesku, koje su kod nas registrovane, da efikasnost nije značajno smanjena - rekla je Jovanović.

Jovanović je odbacila kao netačne tvrdnje da se antitela brzo gube i da traju od tri do šest meseci i dodala da se antitela u toku infekcije sintetišu u dva talasa.

- Mi ćemo godinama posle preležane infekcije biti zaštićeni ukoliko je inficirana imunokompetentna osoba - osoba koja može da stvori imunološki odgovor - rekla je Jovanović.

Ona je dodala da je nauka pokazala da je osoba koja je prelažala korona virus zaštićena od infekcije istom varijantom virusa.

Međutim, kako je navela, problem može da nastane ako se virus toliko promeni da može ponovo da inficira osobu koja je preležala infekciju.

- To je slično kao kod virusa gripa, imamo sezonske epidemije i verovatno će i korona virusne infekcije biti aktuelne i u zimskom periodu, pa ćemo imati sezonske epidemije korona virusne infekcije - smatra Jovanović.

Da li je moguće dva puta preležati kovid?

- Takvih slučajeva nema dobro dokumentovanih. Ima nekih osoba koje su imunokompromitovane ili imaju neke komorbiditete ili neke druge aktuelne infekcije koje su onemogućile razvoj imunološkog odgovora, pričam o globalnim događajima tokom infekcije. Pod znakom pitanja je da li osoba koja je imunokompetentna može dva puta da preleži kovid, ja mislim da ne - rekla je Jovanović.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    Odakle ti sada ispade??? Sacuvaj Boze... Cccc... Bezi bre... Sjasi i ti i paljba...

  • Sale

    E pa sad smo najgori u regionu. Bravo za nas. Nema nam spasa od nas samih. To se uvek podvlaci kad govorimo o nama

  • Ni

    Ako si toliko neupućena ženo, što je svakako sramota zbog tvoje titule i aktuelne situacije, idi do prvog doma zdravlja i proveri koliko ljudi ima u evidenciji koji su se zarazili dva i više puta.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima