≫ 

Oglasila se mama Alekse koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja: Danas je bitan dan i poruka je jasna

- Nasilje je oblik agresije gde postoji neravnoteža moći osobe koja vrši nasilje nad osobom koja je žrtva - kaže Dragana, mama Alekse Jankovića, dečaka koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja

  • 13
Aleksa Janković, Aleksin zakon Foto: Facebook/Dragana Gaga Janković

Danas je Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja, a tim povodom na Tviteru se oglasila Dragana Janković, majka Alekse Jankovića (14), dečaka iz Niša koji se ubio 2011. godine, upravo zbog ove vrste nasilja.

Nasilje je oblik agresije gde postoji neravnoteža moći osobe koja vrši nasilje nad osobom koja je žrtva. Posledice su fizičke traume, ozbiljni emocionalni problemi, uključujući anksioznost, nisko samopoštovanje i depresija. Danas je Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja - napisala je Aleksina mama.

Aleksa Janković  se zbog vršnjačkog nasilja ubio 10. maja 2011. godine. Oduzeo je sebi život skokom sa zgrade u kojoj je živeo, nakon osam meseci fizičkog i verbalnog zlostavljanja od strane svojih vršnjaka.

Potres mozga, noga u gipsu, psihijatrijska dijagnoza "posttraumatski sindrom", doveli su do tragičnog završetka.

Njegovi roditelji još uvek pokušavaju da izdejstvuju usvajanje "Aleksinog zakona", koji bi pomogao u suzbijanju vršnjačkog nasilja i spasio drugu decu Aleksine sudbine.

Prošle godine tačno na dan kada se Aleksa ubio, njegova majka je na Tviteru podelila svu bol koju oseća.

- Uništili ste zauvek moju zvezdu. Sve na njoj ste polomili, izgazili, sav sjaj i svetlost ugasili. Mrak kad pada, ona vam put neće pokazati, jer u mraku živite zauvek i živećete. Aleksa - napisala je ona i ispod bolnih reči datum 20. mart 1997. kao datum Aleksinog rođenja, a pored njega današnji dan.

Zbog propusta u radu koji su doveli do smrti dečaka Viši u sud u Nišu je doneo presudu kojom se OŠ "Sreten Mladenović Mika" iz Niša kažnjava iznosom od dva miliona dinara odštete.

Dan ružičastih majica („Pink Shirts Day“) je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ime je dobio po inicijativi koju je 2007. godine pokrenula grupa aktivista u Kanadi nakon što je učenik lokalne škole maltretiran od strane grupe vršnjaka, jer je došao u školu obukavši roze majicu, kako bi svojoj majci oboleloj od karcinoma pružio podršku.

Nesebičan čin prijateljstva, saosećanja i podrške se desio već narednog dana, kada su njegovi drugovi iz razreda došli u školu u roze majicama.

Tim činom je roze majica postala zaštitni znak i podrška svakom detetu koje prolazi kroz nasilje. U znak sećanja na taj događaj, poslednja sreda u mesecu februaru se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Video: Zastrašujući snimak vršnjačkog nasilja u Barajevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    24. februar 2021 | 07:41

    Kako se osećate, danas, vi nasilnici koji ste oterali Aleksu u smrt. Kako se osećaju vaši roditelji?

  • Leka

    24. februar 2021 | 08:47

    Nerviraju me roditelji kada kazu da je njihovo dete hiper aktivno.Nije ti druze dete hiper aktivno,nego nevaspitano.Razgranicite vec jednom ta dva pojma.Mora dete da zna koju granicu NE SME da prekoraci.Ako ne ponese vaspitanje iz kuce,nastavnici u skoli mu nista ne mogu.

  • Roditelj

    24. februar 2021 | 08:29

    Нико више и не помиње насиље у школама јер више никог и не интересује, док се не деси нешто са много крви, јер "мало крви" више и није нека вест. Родитељи остављени да сами решавају проблем, а проблеми све већи јер се не решавају !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA