"Gvozdeni puk" dobija spomen sobu: Zašto se zove tako, i kako je prekinuta ljubav Janaćka i Flore

Sećanje na junake "Gvozdenog puka" u Toplici ne bledi, jer nema kuće koja nije izgubila nekoga u Velikom ratu. Veliki broj vojnika, koji je njemu pripadao, njih oko 3.000, nije se vratio iz rata

  • 3
Spomen park Gvozdeni puk, Prokuplje Printskrin: RTS

Srbija je u ratovima od 1912. do 1918. godine mobilisala preko stotinu pukova raznih rodova vojske, ali je samo jedan dobio naziv "Gvozdeni". Na mestu mobilizacije, na platou ispred železničke stanice u Prokuplju, podignut je spomen-park, a uskoro će biti otvorena i spomen-soba.

Na ulazu u spomen-park dve mermerne ploče sa imenima Janaćka Jovića, jednog od najčuvenijih oficira srpske vojske, dvostrukog viteza Karađorđeve zvezde i Engleskinje Flore Sends. Dvoje mladih, osim borbe za slobodu vezala je i ljubav, koja je prekinuta pogibijom Janaćka u bitci kod Bitolja

- Janaćko je upoznao Floru kada je ona došla kod njega u četu kao pomoć iz Engleske, kao medicinska sestra. Međutim, u toku ratovanja ona je postala pravi ratnik, ratovala sa svim našim borcima -kaže Ljubiša Jović, potomak Janaćka Jovića iz Prokuplja za RTS.

Sećanje na junake "Gvozdenog puka" u Toplici ne bledi, jer nema kuće koja nije izgubila nekoga u Velikom ratu. Mobilisano je blizu 20.000 mladića od 21 do 31 godine, koji su učestvovali u svim bitkama koje je Drugi pešadijski puk "Knjaz Mihajlo" vodio.

Zbog iskazanog herojstva i nesalomive odbrane, nakon Bregalničke bitke, dobija epitet "Gvozdeni".

- Bio je strah i trepet. Jasno da taj naziv nije došao ni od kralja, ni od vlade, ni od starešina, već od samih vojnika. Ovaj puk se proslavio kao najhrabriji puk, zato će njegova sudbina biti da će uvek biti postavljen na najkritičnijim mestima gde je trebalo savladati otpor neprijatelja -  naglašava Petko Marjanović, viši kustos istoričar.

Janaćko Jović, Spomen park Gvozdeni puk, Prokuplje Janaćko Jović Printskrin: RTS

Petko Marjanović je godinama prikupljao podatake o junacima "Gvozdenog puka", čija je imena, sa priznanjima i ordenjem, objavio u publikacijama. Mnoga od njih će se naći i u spomen-sobi u zgradi železničke stanice koja će uskoro biti otvorena i za posetioce.

- Ne može da ostane samo kao nešto što treba da stoji u vitrinama, već kao nešto što treba da bude idol mladim generacijama – kako se brani sloboda i kako se sticala sloboda -  ističe Marjanović.

Veliki broj vojnika "Gvozdenog puka", njih oko 3.000, nije se vratio iz rata. Njih 255 je za iskazanu hrabrost dobilo najveće priznanje – Karađorđevu zvezdu s mačevima, a 39 čak dva puta. Ratna zastava ovog puka je najčešće odlikovana zastava u srpskoj vojsci.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xyz

    24. februar 2021 | 08:40

    Nažalost, malo se o ovim ljudima i Gvozdenom puku zna. Komunistički režim je mnoge stvari, događaje i hrabre borce stavio u zapećak, pa je čak i moja generacija iz pedeset i neke o njima malo znala a kamoli deca danas. To je žalosno, jer tada vojnik i danas vojnik, velika je, čak nezamisliva, razlika. Mora se na našoj istoriji ozbiljno poraditi, inače zaboraviće se i ovo malo što se zna.

  • Marina

    24. februar 2021 | 08:30

    I treba. Rodjeni brat mog dede, tad sin jedinac je poginuo kao deo gvozdenog puka. Baba je posle te tragedije u već nekim godinama rodila mog dedu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA