Janković: Predlog je da vikendom rade samo prodavnice za nasušne potrebe, apoteke i benzinske pumpe

Potrebno je sprečiti zaražavanje, smanjiti rizik prenošenja virusa sa osobe na osobu, smanjiti sva okupljanja koja nisu nasušno potrebna - istakao je imunolog

  • 52
Srđa Janković Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Naravno da smo daleko od nečega što bismo mogli da nazovemo krajem epidemije korona virusa. Dobro je što je veliki broj vakcinisanja, ali to ne može da se poredi sa završetkom epidemije - izjavio je za RTV dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba vlade Srbije za borbu protiv korona virusa.

On je naglasio da treba da se preispituju mere koje su na snazi, a koje treba rigorozno i dosledno da se sprovedu.

Kako je naveo, došli smo u određenu tačku da bi sutra bila odluka doneta o neophodnom pooštrenju mera.

- Vikendi su veliki problem, predlog je da rade samo prodavnice gde su nasušne potrebe, apoteke i benzinske stanice. Svaki lekar, i u Kriznom štabu je za to da se rigoroznije sprovode mere i nadzor, jer imamo situaciju koja preti pogoršanjem - rekao je on.

Kako je dodao, suština prevencije ostala je ista.

- Virus može da mutira, nije najbitnije koji je podtip virusa. Vakcina deluje na sve, potrebno je sprečiti zaražavanje, smanjiti rizik prenošenja virusa sa osobe na osobu, smanjiti sva okupljanja koja nisu nasušno potrebna - istakao je dr Janković dodavši da, što se manje ljudi zarazi, to će manje biti i onih sa težom kliničkom slikom i smrtnim ishodom.

Video: Pojačan nadzor u školama, o merama za vikend u petak: Medicinski deo štaba za zatvaranje na 5 dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    25. februar 2021 | 11:32

    Alo naucniku!!!! Zatvorite Kopaonik i Zlatibor a ne kafice!!!!!

  • Lela

    25. februar 2021 | 11:30

    Sve poskupljuje, narod jedva krpi kraj sa krajem a vi bi da zatvarate?? E neće moći prijatelji!! Koronu lečite a ne da maltretirate psihički narod, i ako vam je to samo i cilj!

  • Icka

    25. februar 2021 | 11:46

    Ma vazi, da li mislite da cete sa lepim vremenom opet da nas zatvorite? Prosle godine nismo imali para, sad jos manje! Vi zaista mislite da ce narod da trpi jos jedno zatvaranje? Nemamo para, ugasili ste nam poslove a hocete da sedimo kuci? Ma vazi! Nema od toga nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA