≫ 

U Gračanici protest učenika zbog odluke o pritvaranju mladića koji su učestvovali u tuči

Ogranak Osnovnog suda iz Prištine sa sedištem u Gračanici odredio je meru jednomesečnog sudskog pritvora sedmorici mladića, zbog osnovane sumnje da su učestvovali u tuči u kojoj je povređen sin političara Nenada Rašića

  • 2
Gračanica protest učenika Printskrin: Youtube/Kosovo Online

Sin političara Nenada Rašića pretučen je pre tri dana u Lapljem selu kod Gračanice, po završetku nastave i izlaska iz škole, kada ga je tuklo nekoliko osoba. Zbog toga je istog dana privedeno osam osoba u svojstvu osumnjičenih, od kojih je jedan maloletnik, prenosi Kosovo onlajn, ispred policijske stanice u Gračanici danas su se okupili učenici kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni, a bura zbog ovog događaja se još ne stišava.

Ogranak Osnovnog suda iz Prištine sa sedištem u Gračanici odredio je u međuvremenu meru jednomesečnog sudskog pritvora sedmorici mladića, zbog osnovane sumnje da su učestvovali u tuči.

- Smatram da jedno takvo rešenje neosnovano i da bi se bilo kojom drugom merom mogla postići svrha, ako je uopšte i bilo potrebe za merom obezbeđivanja prisustva. Nadam se da će Apelacioni sud u Prištini usvojiti naše žalbene razloge i ukinuti prvostepeno rešenje - istakao je advokat jednog od uhapšenih.

Inače, Nenad Rašić je ranije na konferenciji za medije rekao da je njegov sin povređen i da je zatražio od nadležnih organa da što pre reše slučaj i izrazio sumnju da napad ima političku pozadinu odnosno da je izvestio tužilaštvo da su možda političke izjave povod za tuču dve grupe mladića koja se dogodila u ponedeljak ispred škole u Lapljem selu.

Međutim, prema navodima roditelja dece iz Lapljeg sela, takođe aktera, tuču su grupe mladića najavile preko društvene mreže, a prethodna daleko blaža, izbila je tri dana ranije, pišu Novosti.

U Gračanici protest učenika zbog odluke o pritvaranju mladića koji su učestvovali u tuči

Ispred policijske stanice u Gračanici danas su se okupili učenici kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.

Okupljeni su uzvikivali "Hoćemo pravdu" i "Vratite nam braću", prenosi "Kosovo onlajn".

Roditelji, rodbina i prijatelji okupili su se i sinoć ispred policijske stanice kako bi protestovali zbog odluke suda i najavili novi protest za danas u 18 sati.

Vučić: Nema političke pozadine kako neki pokušavaju da prikažu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka Predsedništva SNS da niko, kako pojedini pokušavaju da optužuju državu Srbiju i Srpsku listu, nije tukao iz političkih razloga sina Nenada Rašića.

Aleksandar Vučić Foto: Telegraf.rs

- Videli ste kada je zbog tuče dveju grupa mladića, 20 na 20, unapred zakazane tri dana ranije, neki pokušali da optuže čak i mene, a Aljbin Kurti Srpsku listu i sve druge da je neko iz političkih razloga tukao sina Nenada Rašića. On je bio taj koji je došao na zakazanu tuču. Imamo sve podatke kako se sve odigralo, kako je tekla svađa oko jedne devojke, ko je kome vikao da je "Šiptar". Imamo apsolutno sve podatke. Kakve to veze ima sa Srpskom listom? - kazao je on.

- Pozdrazumeva se da svi koji su učestvovali u tuči treba da budu uhapšeni. Ali kako ste pokušali da napravite politički linč Srpske liste i Srbije. To niko ne može da razume - objasnio je on.

Kancelarija za KiM osudila napad

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije najoštije je osudila i izrazila duboku zabrinutost zbog fizičkog napada na Nikolu Rašića. Kancelarija zahteva od pripadnika kosovske policije da bez odlaganja i oklevanja otkriju i procesuiraju počinioce ovog čina nasilja.

- Samo tako se može obezbediti sigurnost za pripadnike srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i poslati neophodna poruka o nultoj toleranciji na bilo koji oblik nasilja - navodi se u saopštenju Kancelarije.

Dodaju da taj slučaj ne sme ostati samo jedan u nizu nerasvetljenih incidenata na Kosovu i Metohiji, posebno jer se na meti izgrednika našlo dete.

- Ovaj slučaj je i zadatak za međunarodnu zajednicu da na delu pokaže da je spremna i sposobna da ispuni svoju misiju i osigura bezbednost na Kosovu i Metohiji, kao i prostor za miran suživot svih zajednica - ističe se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonymous

    25. februar 2021 | 13:26

    Dobro su ih zatvorili, čak su i blago prošli kako je moglo da bude, a ovi neka se ne brukaju i neka idu kući.

  • JS

    25. februar 2021 | 13:19

    Da mi je znati koji su to "učenici" koji protestvuju. Izgleda da ne idu u školu, nisu obrazovani, ne vide šta im se u nasilju dešava? Šta će biti, ako oni odbiju poslušnost, nisu se upitali? Nije ih advokat podučio pravdi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA