• 5

Najduža ulica u Srbiji proteže se kroz 2 mesta i ima više od 700 brojeva: Da li znate gde se nalazi?

, Telegraf

Dugačka je 12,5 kilometara i sadrži više  700 brojeva samo u jednom svom delu, a u ovoj ulici žive i meštani Temerina i Bačkog Jarka

  • 5
Novosadska ulica, Temerin i Bački Jarak.

Printskrin: Google maps

Iako mnogi misle da je najduža ulica u Srbiji Bulevar kralja Aleksandra u Beogradu, to nije istina, jer titulu najduže po kilometraži nosi nekadašnja Ulica Maršala Tita, a današnja Novosadska, koja spaja Temerin i Bački Jarak.

Dugačka je 12,5 kilometara i sadrži više  700 brojeva samo u jednom svom delu, a u ovoj ulici žive i meštani Temerina i Bačkog Jarka.

Ova ulica stara je više od dva veka i pamti mnogo toga.

Šezdesetih godina prošlog veka u njoj se nalazilo svega nekoliko kuća, da bi nakon toga ljudi počeli da kupuju placeve, a stambeni objekti da se nižu.

Novosadska ulica dugo je bila prva stanica poštanskih kočija koje su dolazile iz Beča, pa su preko Petrovaradina išle za Temišvar i Brašovan.

Temerin i Bački Jarak deli samo tabla sa nazivom mesta. Između njih nema ni praznine, ni atara, a brojevi u ovoj ulici, kada uđete u drugo mesto, samo počnu da se nižu ispočetka. Kada se dolazi iz pravca Novog Sada, prvo se ulazi u Bački Jarak u kome ulica ima 142 kućna broja, a pri ulasku u Temerin brojevi ponovo kreću od broja 2 pa do 694.

Ona je svima koji prolaze dodatno zanimljiva po tome što, i danas, uprkos trendovima, zadržava kombinaciju starog i novog ruha.

Kada krenete iz Bačkog Jarka nailazite na staru arhitekturu podunavskih Švaba koji su živeli tu pre Drugog svetskog rata, potom na kulturno-istorijsko nasleđe iz perioda posle Drugog svetskog rata - Etno brvnaru,  a na tom putu prema Temerinu, iza leđa vam ostaje i stari Vatrogasni dom.

I potreba za verom i tradicijom ostala je na glavnoj ulici, pa su svi hramovi ostali upravo na ovoj, "žili kucavici" dva spojena vojvođanska mesta.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    Izgleda i duža kad treba da je prođete, sreća je kad se ne vozi iza traktora ili kombajna, a uz epitet najduža ide i da je jako frekventna. Kad se sve sabere i uz sve to i zagađenje nije neka radost i sreća za življenje u njoj.

  • Jovan

    Zrenjaninski put je dugacak bar 20 km

  • Dare

    Gledao se kviz Ja volim Srbiju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima