• 0

Filip (13) sam učio programiranje, pa napravio video igricu. Njegovi crteži ostavljaju bez daha

, Telegraf

Ovaj dečak ne samo da programira i crta, već i osvaja nagrade na takmičenjima iz matematike i fizike

  • 0
Dečak Filip Filipović, Ljubovija

Foto: Ljubovija info

Danas, u eri interneta, računara i mobilnih telefona znanje se čini lako dostupno, a to je dokazao Filip Filipović, trinaestogodišnji dečak iz Uzovnice kod Ljubovije. Umesto da kao i većina svojih vršnjaka kupuje video igre, Filip je odlučio da uz pomoć interneta nauči programiranje i napravi svoju igru.

- Programiranjem sam počeo da se bavim pre samo tri meseca, a učio sam preko tutorijala na internetu. Inspiraciju sam pronalazio u video igrama koje sam igrao i svidelo mi se kako su to developeri napravili. Razmišljao sam da li bih mogao i ja nešto slično da uradim i tako sam počeo da učim programiranje. Prve skripte koje sam napisao bile su, za početak, veoma jednostavne, a kasnije sam počeo da širim svoje znanje tražeći odgovore preko interneta. Igrica koju sam napravio trenutno nema ime, to je FPS igra, odnosno igra u prvom licu. Za razvoj ovog dela igre bilo mi je potrebno oko mesec dana ali za to vreme sam dosta naučio i sada, ako bih je kreirao ispočetka, trebalo bi mi oko nedelju dana - kaže Filip za Ljubovija.info.

Programiranje nije jedino čime se bavi ovaj trinaestogodišnjak. Filip pokazuje poseban talenat za crtanje u čemu mu nesebičnu podršku pruža i profesor likovne kulture.

- Prvi put sam počeo da crtam realistično pre godinu i po dana, a prvo što sam nacrtao jeste vuk. Gledao sam na internetu kako se crta i učio tehnike crtanja kako bih sebe unapredio. Za jedan crtež potrebno mi je od 5 do 6 sati rada, a najviše volim da crtam običnim olovkama iako mi se najviše sviđaju rezultati sa drvenim bojicama. Inače, imam podršku svoga nastavnika likovnog Bojana Grujića, on me dosta podržava u tome i naravno, moji roditelji. Moj glavni cilj u budućnosti ipak će biti programiranje, a crtanjem planiram da se bavim iz hobija - zaključuje ovaj mladi talentovani umetnik.

Filip je četvrto i najmlađe dete Gordane i Aranđela koji se bezrezervno trude da mu obezbede sva materijalna sredstva kako bi nastavio da se dalje školuje i usavršava. Pored školskih obaveza i vremena ispunjenog crtanjem i programiranje, Filip stigne da pomogne roditeljima i oko uzgoja kalifornijske pastrmke.

- Filip je veoma odgovorno dete, kad god odvoji slobodno vreme pomogne nam u domaćinstvu. Mi se bavimo proizvodnjom ribe i često nam pomogne u poslovima. Zbog posla često smo na putu, a kad on ostane kući sve je sigurno kao da sam i ja tu - priča Filipov otac Aranđel Filipović.

Sve petice, nagrade na takmičenjima

Da je Filip odličan đak sa svim peticama i uspešan na školskim takmičenjima potvrđuje i njegova majka Gordana Filipović.

- Postiže dobre rezultate u školi, iz matematike je osvojio prvo mesto na opštinskom takmičenju, iz fizike je osvojio treće mesto na okružnom takmičenju i nažalost zbog epidemije to takmičenje nije nastavljeno dalje - kaže Gordana.

Roditelji ovog vunderkinda, kako bi se to danas moderno reklo, nadaju se da će njegov talenat biti prepoznat i da će jednog dana imati priliku da živi i radi u svom mestu ili bar svojoj državi.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima