≫ 

Vanda je jedina markirana vučica u Srbiji: Neophodno je nabaviti joj ogrlicu koja košta 2.000 evra

Sasvim neplanirano, u čeku je, umesto medveda, ušetala vučica koja je dobila elektronsku ogrlicu iz Hrvatske, a koja sada mora da bude vraćena

  • 5
Prijepolje, vučica Vanda Foto: Rina.rs

Dok se u čeki na planini Jadovnik u oktobru mesecu prošle godine očekivao medved, na obeleženo mesto potpuno neplanirano ušetala je vučica. Stručnjaci su iskoristili ovaj neobičan dolazak i po prvi put u Srbiji markirali ovu životinju. Dobila je ime Vanda i satelitsku elektronsku ogrlicu koja je stigla iz Hrvatske.

- Markirali smo medvede, a ona je došla sasvim neplanirano i za nju smo ogrlicu morali da pozajmimo od kolega iz Hrvatske koji su nam izašli u susret. Ona je tada vraćena u prirodu i upravo zahvaljujući tom monotoringu dobijamo izuzetno važne informacije o njenom kretanju i načinu života. Međutim, došlo je vreme kad ogrlicu moramo da vratimo, a za novu nemamo sredstava jer je potrebno više od 2.000 evra - izjavio je za RINU Vjekoslav Joksimović iz UG "Jadovnik - oaza netaknute prirode".

Vanda sada ima dve i po godine i jedini je za sada markirani vuk u Srbiji. Ove životinje su na planini Jadovnik u velikoj opasnosti od istrebljenja, jer se njihov lov vrši nekontrolisano.

- Naš cilj je da sačuvamo ove jedinke. Zahvaljajući Vandi dobijamo informacije o teritorijama koje preferira, da li je kotila, da li se njihova brojnost povećava. Da li živi sama ili u čoporu, to su sve informacije koje su nam od velike važnosti. Naš cilj je da ukoliko budemo u mogućnosti markiramo još jednog vuka. Sami plaćamo gorivo, sve troškove, a marikiranje iziskuje veće količine novca - ističe Joksimović.

Na planini Jadovnik vrši se monotoring i mrkog medveda, a kada su markirali vučicu Vandu, u čeku je došao i izuzetno redak primerak ove jedinke, kom su stručnjaci sa Biološkog fakulteta dali ime Bora, a već nekoliko godina unazad prati se medved Miloš.

Video: Sve ste videli, ali ovo ne: Urnebesni snimak medveda koji komšijama pokšava da ukrade kola

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    26. februar 2021 | 17:11

    Jebem ti zivot gledam jutros kerovi bolje zive od nas dodje gazda sa porseom dzipom izvede kera u setnju,pricitam danas porez skace za ljubimce sa 120€ na 148€ a ja za moj auto placam 132€ eto koliko su skupi za odrzavanje kao I ovaj sto trazi ogrlicu sa GPS.

  • GE

    26. februar 2021 | 17:01

    Ajmo SMS i da pomognemo čipovanje divljači,da nauka napreduje.

  • Salko poturceni srbin

    26. februar 2021 | 20:02

    A sta ako je za dva dana ubiju lovci propade lova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA