• 6

Nije dobro: Profesor Kovačević objavio da je Srbija ponovo u tamnosivoj zoni po broju novoobolelih

Pre samo mesec dana bili smo na pragu da se iz "popstar" zone spustimo u tamno-ljubičastu jer je broj novozaraženih korona virusom bio u padu

  • 6
Dr Petar Kočović

Foto: Facebook/Petar Kocovic/digital-dreams.biz, TV Happy

Korona brojke su poslednjih dana u porastu, ali raste i broj hospitalizovanih što nas je dovelo do tamno-sive zone kada je reč o broju novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović koji sa svojim timom uz pomoć matematičkih modela i formula prati kretanje pandemije korone u celom svetu objavio je nove podatke kada je reč o epidemiji u Srbiji koji nisu nimalo za pohvalu.

Naime, pre samo mesec dana bili smo na pragu da se iz "popstar" zone spustimo u tamno-ljubičastu jer je broj novozaraženih korona virusom bio u padu. 

Međutim, umesto da odemo korak niže, neodgovornim ponašanjem i nepoštovanjem epidemioloških mera stigli smo do tamno-sive zone.

Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) "popstar" zona u kojoj smo bili duži vremenski period znači da je bilo 300 do 500 novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Tamno-ljubičasta zona koja je stepenik niže znači da se broj novozaraženih kreće od 150 do 300 na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Ali, umesto da odahnemo i krenemo boljim putem jer su brojke pre mesec dana bile znatno bolje nego danas, otišli smo na drugu, goru, stranu. 

Tako nas je porast korona brojki doveo do tamno-sive zone te sada imamo 500-1.000 novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Još gora kategorija od tamno-sive zone na ECDC listi je crna zona sa 1.000 i više novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Podsetimo, Srbija je u crnoj zoni bila krajem prošle godine kada je zabeleženo gotovo 8.000 novozaraženih za samo 24 sata.

Video: Pelemiš: Krizni štab nije odgovoran za žurku od 700 ljudi

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima