• 8

Film "Dara iz Jasenovca" u programu za srednje škole? "Važno je da deca uče o našoj istoriji"

Film bi se prikazivao uz saglasnost roditelja

  • 8
Dara iz Jasenovca, Biljana Čekić

Foto: Branimir Milovanović

Predložio sam da se film "Dara iz Jasenovca" nađe u programu za srednje škole, uz saglasnost roditelja, rekao je jutros ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

- Mislim da bi to bilo dobro i da se organizuju projekcije za srednjoškolce. Već smo razgovarali i sa producentima i sa režiserom i to je naravno i njihova ideja - naveo je Ružić za RTS.

Kako je rekao, veoma je važno da naša deca budu učena o tome šta se događalo u našoj istoriji.

- Nama je potrebna kultura sećanja. ''Dara iz Jasenovca'' je izuzetan umetnički opus koji dovodi do onoga što je nama potrebno, a to je kultura sećanja - dodao je ministar.

Povodom predloga predsednika države da se "srpski jezik, istorija i geografija pišu i štampaju u Srbiji", Ružić je kazao da je predsednik izneo "uvremenjenu i potrebnu ideju".

- Juče smo razgovarali, već sutra imamo radnu grupu kako bi pripremili zakonodavnu inicijativu i intervenciju u pogledu zakona o udžbenicima - istakao je Ružić.

Upitan šta je do sada bilo sporno, odgovorio je da ako pogledamo razvijene zemlje EU, tamo je, kaže, i manir i pravilo da sve tzv. identitetske udžbenike štampa država.

- Ne vidim zašto bismo mi bili drugačiji i zašto bi nam bilo suspendovano pravo da tako nešto radimo - kazao je on podsetivši da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva dugi niz godina bio jedini izdavač, a da je sada pao na tri odsto tržišta.

On je rekao da je 2009. donet Zakon o udžbenicima koji je "liberalizovao tržište" kada je Zavod postao, kako je rekao, "trinaesto prase".

- Doveden je u poziciju da nije uspeo da se izbori sa konkurencijom. Nije poenta u ugrožavanju ili nametanju nezdrave konkurencije, ovde se radi o tome šta je javni interes. I koji su to udžbenici od javnog interesa... to jesu ''srpski, istorija i geografija''. Govorimo o drugom ciklusu osnovne škole, 5-8. razreda i o srednjim školama - precizirao je ministar.

Video: Zlikovac iz Jasenovca počeo krvavi pohod u selu kraj Banja Luke: Prvi pokolj ustaškog fra Sotone

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima