≫ 

Predstavljena Vita, najveća do sada otkrivena statua vinčanske kulture: Neprocenjivo kulturno blago

Statueta Vita, visoka je 54 centimetara, i stara je, ne kao što se pretpostavljalo 6.000 godina, već oko 7.000 godina

  • 4
Vita

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Najveća do sada otkrivena statueta vinčanske kulture Vita, restaurirana je i predstavljena u Aleksandrovcu. Pronađena je u avgustu 2019. godine na lokalitetu Vitkovačko polje.

Statueta Vita, visoka je 54 centimetara, i stara je, ne kao što se pretpostavljalo 6.000 godina, već oko 7.000 godina.

Otkriće Vite, i delova i ostataka praistorijskog domaćinstva, potvrdilo je, do tada pretpostavku, da se u blizini Aleksandrovca nalazi veliko naselje i centar vinčanske kulture.

Vita je otkrivena pola veka posle iskopavanja tri figurine župskih venera, koje se smatraju slučajnim nalazima. Zato se konzervaciji ove statue prvi put pristupilo multidisciplinarno i neinvanzivnim metodama, kako se tretiraju i velika umetnička dela u svetskim muzejima.

- Naše uzbuđenje je bilo veliko, kada smo pri samom procesu konzervacije, na određenom broju fragmenata, glave i tela, pronašli otiske svih prstiju skulptora koji su nju napravili, to je bilo izuzetno otkriće. To su neke nove stranice u svetskoj arheologiji koje će se objaviti -  rekla je arheolog, konzervator, Vesna Rogić za RTS, i dodala da su u toku istraživanja strukture keramike od koje je napravljena i boja koje su korišćene.

- Akademik Borislav Jovanović je rekao, da je Vitkovačko polje kao lokalitet arheološki otvoren pre lokaliteta Vinča, da bi se kultura zvala vitkovačka a ne vinčanska. Time je želeo da izrazi značaj lokaliteta Vitkovačko polje, zbog toga što najmonumentalniji primerci figura su pronađeni na Vitkovačkom polju -  rekla je viši kustos, arheolog, Sanja Crnobrnja Krasić.

Kaže da su usledila geo-fizička snimanja terena, da bi se pripremila podloga za istraživanja, i da će rukovodilac istraživanja biti dr Adam Crnobrnja iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Ministarstvo kulture i informisanja je sa osam i po miliona dinara podržalo, ne samo konzervaciju statue, već i rekonstrukciju Zavičajnog muzeja Župe, kao i istraživanja na lokalitetu površine od 120 hektara, koja se nastavljaju u maju.

- Ovo neprocenjivo kulturno blago, doprineće boljoj vidljivosti i prepoznavanju Aleksandrovca kao važnog arheološkog lokaliteta, kao što su to ranije činile figure, pronađene pre oko pola veka, Miladija, Ružica, Grozdana, Madam de Venčac, koje istovremeno slave ženu i zemlju, koje su predstavljale ovaj kraj u Britanskom kraljevskom muzeju, Danskom kraljevskom muzeju, Muzeju Tera amata u Nici, i brojnim drugim ustanovama kulture širom sveta. Uverena sam da će, ne manje interesovanje biti pokazano i za ovaj novootkriveni dragulj -  rekla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Dom župskih figurina, obnovljeni Zavičajni muzej u Župi, imaće sve uslove za njihovo čuvanje i konzervaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    3. mart 2021 | 13:37

    Konacno nesto lepo sto ce jos vise obogatiti nasu umetnost i , istoriju Arheologije ovih prostora ! Divno , Hvala vam !

  • Realan

    4. mart 2021 | 09:38

    Sadase isto opet lepo vidi zasto su napravili vecu glavu nego sto jeste kao i oblik, da ostane nesto sto su videli a nisu znali da opisu. NIKADA NISMO BILI SAMI

  • Marika

    4. mart 2021 | 00:29

    Bravo! Izuzetan pronalazak!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA