≫ 

Zemljotres iz Grčke mogao se osetiti i u Nišu, seizmolog za Telegraf: Ulazimo u period jakih potresa

- Turska, Albanija, Petrinja, Glina... to sad samo svedoči da će se polako i drugi prostori buditi jedan po jedan - kaže seizmolog Slavica Radovanović za Telegraf.rs

  • 10
Zemljotres Grcka, Nis Ilustracija: Nikola Jovanović

Zemljotres od 6,2 stepena koji je danas pogodio Grčku verovatno se osetio i na jugu Srbije, kaže za Telegraf.rs Slavica Radovanović, seizmolog. Ona kaže da Grčku ne bi trebalo da pogodi još jači naknadni zemljotres, ali upozorava da ovo nije poslednji jak na našem podneblju, već da smo tek ušli u period kada ćemo svedočiti jakim zemljotresima.  

Jak zemljotres Grčku je pogodio oko 11.15 sati, a epicentar potresa bio je 121 kilometar jugozapadno od Soluna, kod grada Larise. Jačina potresa bila je prema prvim merenjima EMSC-a 6,2 stepena po Rihteru. Potres se najviše osetio u Solunu.

Dva korisnika su na Tviteru EMSC-a ostavila komentare da se potres osetio u Prištini i Podgorici.

Naša sagovornica kaže da s obzirom na jačinu zemljotresa i udaljenost epicentra to uopšte nije nemoguće, pa čak precizira i da se moglo tresti i na višim spratovima u Nišu.

- To znači da se mogao osetiti u južnim delovima Srbije, pa čak i u Nišu na višim spratovima - kaže Radovanovićeva i dodaje:

- Posle svih onih zemljotresa na turskoj obali koji su bili u decembru, pa Albanija, znači da smo ušli u period kada ćemo sigurno svedočiti jakim zemljotresima. Ovaj sigurno nije poslednji na ovim prostorima. U Grčkoj je ovaj verovatno maksimalni i teško da će biti jačih, nakndanih udara.

Podseća da se Petrinja tresla gotovo mesec dana, a kada je polako počela da opada seizmička aktivnost u njih, zemljotresi su počeli na širim prostorima, pa se jutros tresla Glina.

- To sad samo svedoči da će se polako i drugi prostori buditi jedan po jedan, svi pripadamo nekom geotektonskom prostoru, tako da ne može na jednom kraju da bude seizmička aktivnost a na drugom baš ništa. Ima delova u tom prostoru koji se spremaju, a u kojima dugo nije bilo jakih zemljotresa, a to je slučaj i kod nas - rekla je seizmolog Slavica Radovanović.

Video: Sve se treslo: Zemljotres jačine 6 stepena po Rihteru pogodio Grčku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    3. mart 2021 | 12:27

    Ubedljivo najgore zanimanje pored ovih jutjubera, influensera, blogera su seizmolozi. Nista ne rade cele godine i onda se dese 2-3 zemljotresa i oni se jave i kazu bio je zemljotres ili ovo je samo jedan od mnogih potresa koji nas ocekuju ili ocekujemo jos potresa. Nista ne znaju samo lupetaju, sve njegove teorije su pobijene. Priroda je jaca od svake nauke i nikada nista nisu pogodili ili predvideli tako da ih ne treba slusati. Ostaje nam samo da se molimo Bogu da do zemljotresa ne dodje ili ako vec mora da trese da to bude sto slabije i sto bezbolnije.

  • Тодорић

    3. mart 2021 | 12:44

    Значи да се спреме Бања Лука,Копаоник и Скопље...спаси Боже

  • Map

    3. mart 2021 | 12:27

    Stvarno jaki strucnjaci isto je treslo se u Petrinji ili Glini jer je to vrlo blizo a u stvari epicentri se i nalaze izmedju ta dva gradica izmedju koih je udaljenost 15 km

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA