Od dva odsto najcitiranijih naučnika sveta, 63 je iz Srbije, sa novosadskog univerziteta čak devet

Od tih devetoro četvoro je sa jednog fakulteta

  • 2
Fakultet tehnickih nauka novi sad

Fakultet tehničkih nauka Novi Sad / Printskrin: Google Maps

Prvih dva odsto najcitiranijih naučnika u svetu, prema citiranosti u 2019. godini, na nedavno objavljenoj listi koja je rezultat najnovijeg istraživanja Univerziteta Stenford u SAD, nalazi se 63 naučnika iz Srbije, među kojima je devetoro sa Univerziteta u Novom Sadu.

Četvoro je sa Prirodno-matematičkog fakulteta - prof. dr Neda Mimica-Dukić, Dušan Jakovetić, Stevan Pilipović i Biljana Abramović, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Te baze podataka rezultat su drugog po redu istraživanja Univerziteta Stenford u kojem je pružen uvid u standardizovane informacije o citiranosti, h-indeksu, hm-indeksu prilagođenom prema koautorstvu, citiranosti u radovima prema različitim autorskim pozicijama i kompozitnom indeksu.

Istraživanje daje uvid i u metriku sa i bez autocitata, kao i u odnos broja citata i citiranih radova.

Naučnici su podeljeni u 22 naučne oblasti i 176 podoblasti.

Konačna lista najcitiranijih naučnika za citiranost tokom njihove celokupne karijere sadrži 159.683 imena, dok lista prema rezultatima citiranosti u kalendarskoj 2019. godini predstavlja 161.441 najcitiranijeg naučnika.

Oblasti rada najcitiranijih naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu obuhvataju discipline kao što su mašinstvo, mehanika, nauka o sportu, prehrambene tehnologije, medicinska i biomolekularna hemija, telekomunikacije, farmakologija i farmacija, opšta matematika i opšta hemija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA